Tuomas Liuksen Laittomat on elokuvallinen trilleri

Tuomas LiusLaittomat jatkaa Haka-romaanissasi tavattujen henkilöiden tarinaa. Miten sarjan toisen osan kirjoittaminen erosi ensimmäisestä?

Hakan kirjoitettuani en vielä suunnitellut sille jatkoa. Sitten palaset yhtäkkiä loksahtivat mielessäni kohdalleen ja uuden romaanin tarina alkoi muotoutua. Minun oli helppoa hypätä tuttujen henkilöhahmojen vietäväksi. En kuitenkaan halunnut kirjoittaa täysin samanlaista romaania, vaan tavoittelin intiimimpää tunnelmaa kuin Hakassa. Esimerkiksi toimintaelokuvien jatko-osissa pyritään yleensä vieläkin megalomaanisempiin erikoistehosteisiin ja hurjempaan menoon kuin edellisessä osassa, mutta uudessa kirjassani halusin valita toisen tien. Siksi tein tietoisen päätöksen pitäytyä pienemmän piirin intensiivisessä tarinassa.

Miten Marko Pippurisen ja Julia Noussairin henkilöhahmot syntyivät? Löysitkö Laittomissa heistä uusia puolia?

Henkilöhahmojeni tausta on alun perin lapsuuden leikeissä. He esiintyivät ensimmäisen kerran kotivideossa, jonka tein serkkuni kanssa vuonna 1988. Ottaessani Markon ja Julian kirjojeni henkilöiksi minua kiehtoi heidän välisensä dynamiikka: sankarikaksikko muodostuu terävästä naishenkilöstä ja maalaisrentusta.

Markosta ja Juliasta tosiaan paljastui uusia puolia. Laittomia kirjoittaessani minua kiinnosti Julian kohdalla se, mitä Hakan loppukohtauksen tapahtumat tekevät ihmisen psyykelle. Keskeisenä kysymyksenä mielessäni oli, miten Julia onnistuu kaiken jälkeen palaamaan normaalielämään. Markon tilanne Hakan ratkaisujen jälkeen on myös mielenkiintoinen, sillä Markon on vaikea olla tilanteessa, jossa hänestä yhtäkkiä onkin tullut onnistuja. Hän ei oikein pysty käsittelemään tilannetta, mutta muuttuessaan rentusta sankariksi hän joka tapauksessa oppii jotakin itsestään.

Laittomat-romaanissa kaivaudutaan entisen KGB:n salaisuuksiin. Millaista taustatutkimusta teit kirjaa varten?

KGB:n arkistot ovat salaisia, mikä tarjoaa tarinankerronnalle kiehtovan lähtökohdan: siellä voi olla mitä tahansa. Käytin kuitenkin hyväkseni erilaisia saatavilla olevia lähteitä ja halusin lähteä romaanissani liikkeelle siitä, mikä voisi olla realistista. Tarinassa keskeiseen rooliin nousevat illegaalit ovat fakta, ja tähän aihepiiriin liittyen löytyi paljon tietoa. Kyse on KGB:n kaikkein salaisimmista vakoojista, joille annettiin kuolleiden henkilöllisyyksiä. Sodan jälkeen illegaalien tehtailussa käytettiin myös kadonneiden suomalaissotilaiden henkilöllisyyksiä.

Millaisia ovat työtapasi kirjailijana?

Kirjoituspäivä alkaa aikomuksella istua koneen ääressä aamusta iltaan. Siitä päädytään kuitenkin haahuiluun ja puuhailuun: vasta puolen yön jälkeen kirjoittaminen alkaa toden teolla ja jatkuu aamuun asti. Aivot kuitenkin tekevät työtä myös kirjoittamista edeltävän puuhastelun ajan: ne purkavat ja jäsentävät tarinaa varten kertynyttä materiaalia.

Kirjojesi toimintakohtaukset ovat hyvin elokuvallisia. Oletko pyrkinyt tähän tietoisesti?

Elokuvallisuus on tietoinen pyrkimys. Ennen kirjoittamista näen kirjan tapahtumat mielessäni kuin elokuvan kohtaukset ja pyrin sitten siirtämään ne sanalliseen muotoon.

Olet myös maininnut innoittajiksesi elokuvat ja tv-sarjat. Oletko nähnyt viime aikoina elokuvia tai sarjoja, joista olisit erityisesti innostunut?

Pidin kovasti uudesta A-Team-elokuvasta. Se oli erittäin viihdyttävä ja teki ennen kaikkea kunniaa vanhalle tv-sarjalle. Se tuntui suorastaan piristysruiskeelta nykyisen elokuvatarjonnan keskellä.

Muuten saan innoitukseni 1980-luvun ja 1990-luvun alun sarjoista ja elokuvista, ja etenkin Miami Vice on ollut tärkeä innoittajani. Tuon aikakauden tuotoksista puuttuu nykyinen laskelmoivuus. Tuntuu siltä, että nykyään Hollywoodin elokuvatuotannoissa pyritään ensisijaisesti varmistamaan oikeiden sponsoreiden saaminen, sen sijaan että irroteltaisiin rohkeasti.

Osta tämä kirja Suuresta Kuusta

Comments

Teksti:SSKK

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *