Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Mikä mies on sellainen, joka ei saa hankittua pojalleen nappulakenkiä? Tätä kysyy toistamiseen itseltään Tuomas Kyrön romaanin Kerjäläinen ja jänis (Siltala) päähenkilö, harmiton kerjäläinen Vatanescu. Isyyden paine ajaa hänet ihmiskauppiaan kyydissä Romaniasta Suomeen ja surkuhupaiselle reppureissulle kohti Lappia. Kaveriksi sattuma valitsee paasilinnamaisessa hengessä citykanin.

 

Totta kai olisi ollut vaihtoehtoja, päähenkilömme olisi voinut varastaa autoja, kerätä puhelinjohtojen kuparia tai myydä munuaisensa.

Niinpä. Ei paljon naurata. Kun Vatanescu poistaa tikun poikajoukon jahtaaman kanin käpälästä, itku on lähellä.

Sitten alkaa hauskuus. Kyrön pensseli sutii miniatyyriksi koko Suomen: kulutushuuman, työttömät humanistit, kansainvälisen mafian, fuusiokeittiön, mediapelin, ympäristöaktivismin, eläinten ja ihmisten väliset kinkkiset suhteet. Lapin, jonne Sikari ja Kolmonen runnovat Kansallis-Idea-Parkia. Road-romaanin teksti juoksee eteenpäin vauhdikkaasti samaa tahtia Vatanescun matkan kanssa.

Reissullaan Vatanescu kohtaa kirjavan joukon suomalaisia taviksia. Heitä yhdistää se, että pärjättävä on, kykynsä mukaan. Kohtaamiset jäävät pikaisiksi. Sen sijaan Vatanescua jahtaavan ihmiskauppiaan pohdinnoille Kyrö antaa runsaasti tilaa. Olisi voinut jättää vähemmällekin.

Jukurtti lupasi rasitetulle nykyihmiselle saman kuin kirkko ennen. Ikuisen elämän, henkisen tasapainon, paremman jaksamisen työelämässä ja parannuksen jälkeisen taivaan.

Vaikka Kyrö hauskuuttaa ja kettuilee terävästi, kuva yhteiskunnasta on synkkä. En malta olla lainaamatta Parnasson Lasse Koskelan ajatusta: toivottavasti satiirilla on näinä päivinä vielä jotain vaikutusta! 

Lopussa Kyrö tarttuu persu-buumiin kun tarinaan ilmaantuu populistinen puoluejohtaja Simo Pahvi. Se ei enää jaksa innostaa.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, kritiikki, Kyrö Tuomas, Paasilinna Arto, romaani, satiiri, Siltala, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *