Torey Hayden: Toisten lapset

Torey Hayden, Toisten lapsetMitä kasvuiässä olevalle lapselle tapahtuu, kun hän joutuu raa’an henkisen tai fyysisen väkivallan tai muun äärimmäisen traumaattisen tapahtuman kohteeksi? Torey Hayden on Yhdysvalloissa syntynyt erityisopettaja, joka on antanut kasvot kaikkein haavoittuneimmille lapsille – heille, joita ei haluta ottaa normaaliopetuksen piiriin esimerkiksi oppimisvaikeuksien, erilaisten psyykkisten sairauksien tai hankalien keskittymisvaikeuksien vuoksi.

Hayden on kirjoittanut lukuisia kirjoja henkisesti häiriintyneistä lapsista. Kahdeksan perustuu tosielämään, ja niistä neljä on suomennettu: Tiikerin lapsi vuonna 1995, Nukkelapsi 2002, Hiljaisuuden lapset 2005 ja Toisten lapset 2006. Lisäksi Haydenilta on suomennettu kolme fiktiivistä teosta: Auringonkukkametsä vuonna 1996, Sähkökissa 1999 ja Pöllöpoika 2005.

Hayden ajautui erityisopettajaksi vahingossa, mutta kirjailijaksi hän tiesi aina haluavansa ryhtyä. Kun hän sitten sai maistaa työtä erityistarpeita vaativien lasten parissa, se vei hänet saman tien mennessään. Hayden on aina omistautunut työlleen täysillä. Hän on opettanut niin kouluissa, sairaaloissa kuin laitoksissakin ja työskennellyt myös opettajana ja tutkijana yliopistossa. Erityisesti Hayden on perehtynyt mutismiin eli puhumattomuuteen. Leipätyönsä lisäksi hän on tehnyt hyväntekeväisyystyötä ja järjestänyt erilaisia kampanjoita erityistarpeita vaativien lasten hyväksi.

Haydenin juuri ilmestynyt suomennos Toisten lapset julkaistiin Yhdysvalloissa jo vuonna 1981, mutta se on yhä ajankohtainen, kuten kaikkien Haydenin kirjojen teemat. Se seuraa antaumuksella, hellyydellä ja huumorilla neljää erilaisista ongelmista kärsivää lasta.

Tapahtumat käynnistyvät erään koulun syyslukukauden alkupäivinä. Torey tekee työtä tukiopettajana, mutta pian löytyy huutava tarve erityisluokalle, jonka opettajaksi Torey ryhtyy. Ensimmäiseksi luokan ovesta tupsahtaa sisään Boothe Birney, Boo. Hän on seitsenvuotias autistipoika, joka ei osaa kommunikoida, mutta hän toistaa kaikuna muiden keskusteluja ja radion sääennustuksia. Toreyn on lähes mahdoton saada poikaan kontaktia tai päästä selville hänen omituisesta käytöksestään.

Lori puolestaan on viehättävä ja empaattinen seitsenvuotias, jolla on erityisen vaikea oppimishäiriö. Nykyään vaivaa kutsuttaisiin lukihäiriöksi, mutta vielä 1980-luvun alussa termiä ei juuri tunnettu. Lori ei osaa lukea edes omaa nimeään, eikä hänen äidinkielenopettajansa kärsivällisyys riitä opettamaan tyttöä – opettajan mielestä Lori on vain laiska, tyhmä ja kuriton. Torey ymmärtää, että Lori on todellisuudessa fiksu, herttainen ja yrittää tosissaan. Vika on siis jossain muualla.

Kun kymmenvuotias Tomaso astuu luokkaan, Toreysta tuntuu, että helvetti on valloillaan. Tomaso kiroilee, heittelee tavaroita, on ilkeä ja halua satuttaa muita. Aina kun Torey luulee päässeensä jyvälle pojasta, tämän käytöksestä löytyy jälleen uusi opettajan kärsivällisyyttä koetteleva piirre.

Kevätlukukauden alussa luokkaan saapuu vielä 12-vuotias Claudia. Hän pärjää hyvin koulussa, on hyväkäytöksinen ja hänellä on menestyvät vanhemmat, Hän on siis aivan päinvastainen kuin kukaan muu Toreyn oppilaista koskaan. Tytöllä on yksi ainoa ongelma – hän on raskaana. Claudia siirretään Toreyn luokkaan piiloon katseilta, koska vanhemmat eivät halua, että kukaan saa tietää heidän tyttärensä raskaudesta. Claudian pitää kuitenkin edetä opinnoissaan.

Hayden omistautuu jokaisen neljän lapsen auttamiselle täysillä, ja pienten edistysaskelten myötä he oppivat ymmärtämään paremmin muita ja itseään. Lopulta toivottomimmankin tapauksen kuoren alta löytyy myös herkkä ja rakastettava puoli.

Ulla Jäntti

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Toisten lapset, Torey Hayden

Kommentit

Sain juuri luetuksi, minusta se on ihan hyva. Tiikerinlapsi on kuitenkin paljon parempi.

Torey hayden on kyllä mainettaan huonompi. Mulla on pari kirjaa ja ilmaiseksi ne saisi, jos joku huolisi.

Muistan lukeneeni Valituista Paloista lyhennelmän tästä kirjasta pikkutyttönä joskus 80-luvulla. Meinaan ostaa tai lainata kirjastosta ja suosittelen muillekin. Muistikuvani mukaan parempi kuin Tiikerin lapsi, jos VP:n kuukaudenkirjasta voi jotain päätellä…

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *