Toni Morrison: Armolahja

Flunssan pelastus

Toni Morrison, ArmolahjaKauhea viirus iski. Sai pään melkein halkeamaan, vatsan kuralle ja vei jalat alta. Flunssa pakotti pariksi päiväksi sängyn pohjalle. Siellä oli apeaa ja alakulo iski. Olo oli vielä synkempi, kun aurinko paistoi ja terveet ihmiset huitelivat posket punaisina ulkona.

Sänkyni vieressä oli pino kirjoja. Päällimmäisenä oli Nobel-kirjailija Toni Morrisonin juuri suomennettu romaani Armolahja.

Se on sydäntä särkevä tarina orjakaupan alkuajoista Yhdysvalloissa. Vaikka aihe ei ole kovin iloinen, aloin kummasti piristyä sitä lukiessani. Kirja oli flunssani pelastus.

Kirjassa on lisäarvoa myös siksi, että Toni Morrison oli ensimmäinen musta nainen ja ensimmäinen musta amerikkalainen, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1993. Armolahja julkaistiin viime vuonna, jolloin ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen historiassa musta mies pyrki maan presidentiksi – ja pääsi.

Itse kirjan tarinasta en vielä kerro sen enempää, mutta suosittelen sitä luettavaksi. Morrisonin kieli on niin kaunista, se soljuu kuin musiikki. Elimistöni alkoi saada virtaa, ja kolmantena päivänä nousin ylös vuoteeltani ja olin onnellinen, että meillä kustannetaan hyvää käännöskirjallisuutta.

Ulla Janhonen
Anna - Lukupiiri

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Armolahja, Toni Morrison

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *