Tina Fey: Bossypants

Tuottaja-käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Tina Fey (Saturday Night Live, 30 Rock) avaa tähänastista elämäänsä viime vuonna julkaistussa kirjassaan Bossypants (Sphere). Olen seurannut hänen uraansa jo useamman vuoden ajan ja siksi olin iloisesti yllättynyt kun kuulin hänen kirjoittaneen elämästään.

Hotkaisin kirjan parissa päivässä. Sen kieli oli soljuvaa, viihdyttävää ja nauroin useasti ääneen. Feyn tekstissä vuorottelevat yksityiselämän pienet hetket matkalla lapsuudesta aikuisuuteen sekä mielenkiintoiset tarinat värikkäästä työelämästä. Minkälainen vaikutus ankaralla isällä on ollut, miten syntyi Feyn maailmankuulu Sarah Palin –imitaatio ja niin edelleen. Hauskojen tarinoiden välillä hän ei kuitenkaan pelkää sanoa, mitä mieltä on muutamista tärkeistä asioista kuten vaikkapa samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon.

Tina Fey, BossypantsLuonnollisesti itse sain valtavat kicksit julkista työtä tekeviin naisiin kohdistuvista ulkonäköpaineista ja kamppailusta yksityisen ja julkisen minän välillä. Myös ohjeet työntekijöiden palkkaamiseen olivat täyttä timanttia. Ja ainahan se on palkitsevaa lukea ihmisestä omaa identiteettiään etsimässä. Miten lohdullista on, että lähes kaikki painivat samojen haasteiden kanssa, alasta ja iästä riippumatta, elleivät sitten ole täysiä narsisteja.

Lukiessani en kuitenkaan voinut välttyä ajatukselta, että ikään kuin nelikymppinen Fey ei oikein itsekään uskoisi, että hänen elämänsä olisi vielä kirjan arvoinen. Tuli tunne, että häntä on lähestytty kirjaidealla ja muut ovat saaneet hänet vakuuttumaan, että materiaalia riittää. Mutta että kirjoittaja itse on salaa lopulta sitä mieltä, että tämä oli liian aikaista. Tässäkin tunnelmassa on kuitenkin jotain lohdullista. Että viihdemaailman huipulla on nainen, joka on onnistunut säilyttämään jotain oleellista itsestään siitä huolimatta että hän esiintyy viikoittain miljoonille ihmisille armottomalla alalla.

Kirjan luettuani olen huomannut palaavani muutamiin Feyn ajatuksiin ja kiteytyksiin yhä uudestaan (esim. How to make it in a male-dominated workplace? – No pigtails, no tube tops. Cry sparingly.). Myönnettäkköön, että ahkerimmassa käytössä on ollut kuitenkin osio, jossa hän vastaa henkilökohtaisesti muutamiin saamiinsa kohtuuttomiin ja tietenkin nimettömiin palautekirjeisiin, kuten ”Tina Fey is an ugly, pear-shaped, bitchy, overrated troll.”

Comments

Teksti:Jenni Pääskysaari
Avainsanat: 30 Rock, arvio, Bossypants, elämäkerta, Saturday Night Live, Tina Fey

Kommentit

…vaa! Meni heti hankintalistalle :).

Ja viesti lähti kesken, kuten huomasitte ;).

Vaikka en Feyn vaiheita ole sen suuremmin seurannutkaan, on Bossypants lojunut myös minun yöpöydälläni jo jonkin aikaa. Kiitos Jenni kun muistutit siitä, että kirja kannattaa lukea!

Hyvä kuulla. Odottanut pöydän ”lue juuri tämä seuraavaksi” -kasassa syksystä lähtien…

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *