Tietopöllö-palkinto Marjut Hjeltille

marjut_hjelt_oona_hjelt

Lasten ja nuorten tietokirjapalkinnon Tietopöllön on saanut tänä vuonna tietokirjailija Marjut Hjelt (s. 1954). Suomen tietokirjailijat -yhdistyksen Tietopöllö-palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai ryhmälle, joka on julkaissut pitkään ja ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

”Marjut Hjeltin kirjoittamissa lasten ja nuorten tietokirjoissa on huikeiden tarinoiden takana vahva tutkimuksellinen ote”, valintaraati kiitteli palkintoperusteluissaan. ”Hjeltin kirjoissa vilisee satujen väkeä, ja ne vetoavat erityisesti fantasiasta innostuneisiin ahmimisikäisiin lukijoihin.”

Tuottelias tietokirjailija

Marjut Hjelt on kansanperinteen tutkija ja tietokirjailija. Hjeltin (1994 asti Marjut Kivelä) ensimmäinen kirja Kuikka-Koponen (SKS) ilmestyi vuonna 1980. Kirja kertoo savolaisesta 1800-luvulla eläneestä velhosta, silmänkääntäjästä ja parantajasta Abel Koposesta. Sen jälkeen on hän on julkaissut lukuisia teoksia niin lapsille kuin aikuisillekin. 

Hjelt on kirjoittanut keijukaisista, vedenneidoista, peikoista ja tontuista sekä suomalaisten kulttuurivaikuttajien elämistä. Hän on myös käsikirjoittanut television lastenohjelmia ja sinfoniaorkesterille sävelletyn musiikkisadun.

lapsuuden_sadut_ja_seikkailutTänä vuonna Hjeltiltä on ilmestynyt satuklassikoita käsittelevä teos Lapsuuden sadut ja seikkailut (Into). Runsaasti kuvitettu tietokirja pohjautuu Kansalliskirjaston Brummeriana-kokoelmaan, jonka Kansalliskirjasto osti 1990-luvun alussa tunnetulta lastenkirjojen kerääjältä, professori Markus Brummer-Korvenkontiolta

Lapsuuden sadut ja seikkailut -teos kertoo elävästi klassisista satuteoksista ja -hahmoista, satujen rakastetuista kirjoittajista ja keräilijöistä. Kirjan sivuilla seikkailevat tunnetut hahmot aina Punahilkasta Muumeihin ja Jörö-Jukasta Tarzaniin. 1500-luvulta alkaen olevan upean kuvituksen myötä lapsuuden aarteet palautuvat takaisin lukijoiden yöpöydille. 

Kirjan loppuun on liitetty Brummerianan harvinaisten kirjojen luettelo, jonka Markus Brummer-Korvenkontio on laatinut.

Tämän lisäksi Hjeltiltä on julkaistu vuonna 2014 eri maiden kansanuskoja käsittelevä tietokirja Maanväki (SKS), joka esittelee muun muassa suomalaisen metsänkuningas Tapion, muinaiskandinaavien kääpiöt, metsänjumala Panin, metsästyksen jumalatar Artemiksen ja saamelaisten kufittaren.

Maanväen eloisasta kuvituksesta vastaa Christer NuutinenKirjaan voi tutustua tarkemmin oheisen videon kautta.

Tietopöllö jaettiin lauantaina Suomen tietokirjailijat ry:n syyskokouksessa Helsingissä. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö-palkinnon ovat aiemmin voittaneet muun muassa Raisa Cacciatore, Mauri Kunnas, Sami Toivonen ja Riitta Havukainen sekä Raili Mikkanen. Vuosi sitten palkinnon sai Iiris Kalliola

Marjut Hjeltin kuva: Oona Hjelt / Into Kustannus.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjallisuuspalkinto, Lasten sadut ja seikkailut, lasten- ja nuortenkirjallisuus, Maanväki, Marjut Hjelt, Suomen Tietokirjailijat, tietokirja, tietokirjallisuus, tietokirjapalkinto, tietopöllö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *