Tiedonjulkistamispalkinto yritysvastuusta kirjoittaneelle Hanna Nikkaselle

Hanna Nikkanen saa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2011 tutkivasta journalismista, erityisesti teoksesta  Viaton imperiumi – Kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta (Into / Like).

Palkintoperustelujen mukaan ”Viaton imperiumi avaa näkymän suomalaisten suuryritysten toimintaan maailmalla. Kirja vie lukijan Kongon kaivoksista Iranin mielenosoituksiin ja Brasilian sellutehtaisiin. Se näyttää, miten entisajan pienestä Suomesta on kasvanut vaikutusvaltainen maa, jonka  yritystoiminta esimerkiksi metsäteollisuuden ja tietotekniikan aloilla vaikuttaa monen muun maan kansalaisten hyvinvointiin.”

”Tutkivalla otteella taustoitetut esimerkit valaisevat yritysvastuun käsitettä ja saavat lukijan pohtimaan, mitä voimme vaatia kotimaisilta yrityksiltä. Eettisesti kestävä yritystoiminta on Nikkasen mukaan mahdollista, mutta se vaatii paitsi kuluttajien valistuneita valintoja ja julkisuuden painetta myös poliittista sääntelyä. Hanna Nikkanen on osoittanut vastaavaa perusteellisuutta myös tutkivan journalistin työssään käsitellessään muun muassa digitaalisia oikeuksia, Latinalaista Amerikkaa, siirtolaisuutta ja kansalaisaktivismia.”

Hanna Nikkanen (s. 1981) on tutkiva toimittaja ja Voiman julkaiseman verkkolehti Fifin entinen päätoimittaja. Nikkanen on toiminut globaalia oikeudenmukaisuutta ajavissa aktivistiliikkeissä ja osallistunut avoimen verkkojournalismin kehittämiseen Indymedia-verkostossa. Hän on työskennellyt Guatemalassa, Portugalissa, eteläisessä Afrikassa ja Kosovossa. Euroopan komission myönsi Nikkaselle syrjinnän ja köyhyyden vastaisen journalismin erikoispalkinnon vuonna 2010.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2011 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot yhteensä kymmenelle yksityishenkilölle tai ryhmälle tiedonjulkistamiseen liittyvistä ansioista.euroa. Palkinnot luovutti opetusministeri Jukka Gustafsson torstaina.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Hanna Nikkanen, Valtion tiedonjulkistamispalkinto, Viaton imperiumi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *