Terveys kaupan

Kuten viime päivien EHEC-uutiset osoittavat, terveys on globaali juttu. Meri Koivusalon ja Outi Hakkaraisen pamfletti Terveys kaupan (Into, 2011) on tarpeellinen puheenvuoro kansainvälisen terveyspolitiikan kiemuroista.

Pamfletin visio ei ole ruusuinen. Koivusalon ja Hakkaraisen mukaan uhkana on, että terveyspolitiikka kaventuu markkinoiden ehdoilla annetuiksi ”tauti- ja lääkekeskeisiksi tukitoimiksi” kehitysmaille. Terveyspalveluiden kehittäminen sen sijaan uhkaa jäädä sivuraiteelle. Hyväntekeväisyyskapitalistien kuten Bill Gatesin varat ovat kanavoituneet toisaalle.

KOIVUSALO ja Hakkarainen käsittelevät monia kiintoisia teemoja terveysturismista elinkauppaan. Suurimman tilan vie kuitenkin kansainvälinen kauppapolitiikka.

Kirjoittajat ruotivat esimerkiksi WTO:n immateriaalioikeuksia – kuten lääkepatentteja – käsittelevää TRIPS-sopimusta. Sopimukseen kuuluu niin kutsuttu pakkolisenssointi. Sen mukaan valtio voi yksipuolisesti päättää rikkoa jonkin lääkkeen patentin ja valmistaa edullisia kopiolääkkeitä, jos se on kansanterveyden kannalta välttämätöntä. Käytännössä kehitysmaiden on kuitenkin ollut vaikea hyödyntää tätä joustoa. Yhtenä syynä on pidetty sitä, että pakkolisenssin turvin valmistetut tuotteet on tarkoitettu pääasiassa kotimaiseen kulutukseen, eikä kaikilla ole tarvittavaa valmistuskapasiteettia.

Hämminkiä aiheuttaa myös se, että immateriaalioikeuksien valvonta sotkeutuu tuoteväärennöksien kyttäämiseen. Pamfletistit kyseenalaistavat sen, että väärennösten ehkäisemiseksi kiristetään immateriaalioikeuksia kansallisen sääntelyn kustannuksella. Mieleen tulevat uutiset siitä, miten EU pysäytti valvontaan vedoten lääkelähetyksiä.

PAMFLETIN oivallus on, että terveyden edistäminen ei välttämättä ole teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välinen ongelma vaan terveys- ja teollisuuspoliittisten intressien välinen ongelma. Eri maiden yhteiset näkökannat eivät välttämättä näy globaalissa päätöksenteossa tai kehitysyhteistyössä.

Jos Koivusalolta ja Hakkaraiselta kysytään, maailma kaipaa terveyden lähtökohdista tehtyä terveyspolitiikkaa. He suosittelevat esimerkiksi Suomelle myönteistä asennetta uudenlaisiin globaaleihin verotusmahdollisuuksiin, kuten lento- ja valuutanvaihtoveroon.

KIRJOITTAJIEN tietämys on raudanlujaa, mutta olisin kaivannut heiltä poleemisempaa otetta sekä enemmän pohdintaa siitä, millaisin eväin globaalia terveyspolitiikkaa voisi lähteä rakentamaan. Selkeämpi esitystapakaan ei olisi ollut pahitteeksi. Keskeiset teesit sekä kansainväliset sopimusten ydinkohdat olisi voinut kertaalleen tiivistää lukijalle.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Into, kirjat, kritiikki, lukeminen, pamfletti, politiikka, sielu & ruumis, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *