Téa Obreht: Tiikerin vaimo

 

Satukirja, sotakuvaus vai kokoelma itäeurooppalaisia kansantarinoita? Kaikkea tätä on amerikkalaistuneen Téa Obrehtin esikoisteos Tiikerin vaimo (WSOY, 2012). Tapahtumapaikkana on maa, joka muistuttaa hajoamissotien repimää Jugoslaviaa. Päähenkilö Natalie, nuori lääkäri, ryhtyy setvimään isoisänsä kuolemaa. Mielessään hän alkaa kerrata isoisänsä kertomuksia, joissa päähenkilöjä ovat tiikerin vaimo ja kuolematon mies. Nämä tarinat muodostavat romaanin rungon.

Bosnialaistaustainen Obreht nivoo omaperäisesti yhteen kansanperimän ja arkisen väkivallan, jonka keskellä sodan tamppaamat ihmiset pinnistelevät. Reaalitodellisuuden yli ulottuu myyttien maailma, joka kestää muuttumattomana sukupolvesta toiseen. Siihen turvaudutaan etenkin silloin, kun etniset identiteetit häilyvät ja maailma palaa. Kaikkein suurimpiin tunteisiin Obreht ei pääse käsiksi, mutta tarjoaa elämyksellisen lukukokemuksen.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Aikamme kertoja, arviot, Esikoiskirjailijat, esikoisteokset, käännöskirjallisuus, romaani, Téa Obreht, Tiikerin vaimo, WSOY

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *