Tamara Lempicka teki itsestään diivan

Kuohujuomaa, ilotulitusta, trendikkäitä taideihmisiä, kesän kuumimpia näyttelyitä. Isäntä kävi taas työmatkalla Roomassa. On sillä vaan rankkaa.

Tuliaiset ilahduttivat: yksi prosecco, kaksi kirjanmerkkiä, kolme huivia (!) ja kuusi designlusikkaa. Rakastan niitä kaikkia. Etenkin kirjanmerkkejä, joita koristavat art deco -taiteilija Tamara Lempickan epookkimaalaukset.

Taidemaailmassa Lempicka tunnetaan modernina diivana, joka kiteytti taiteessaan 1920-luvun estetiikan. Flapperit, muodin, musiikin, koristeellisuuden, automobiilin vauhdin ja hurman. Hienoisen synnillisyyden, tiedättehän.

Omakuva vihreässä Bugatissa tiivistää ajan ja sosieteetin hengen. Ja paljastaa sen, miten Lempicka muokkasi itsestään brändin.

Roomaan kootussa näyttelyssä esillä on kaikkiaan 90 Lempickan maalausta. Inspiroiduin, ja uppouduin näyttelykatalogiin.

Lempickan elämä meni kutakuinkin näin: hän syntyi Maria Górskana Puolassa (ehkä), sai passin kalliiseen sveitsiläiseen yksityiskouluun, opiskeli Pietarissa taidetta ja meni naimisiin varakkaan puolalaisasianajajan kanssa. Pari pakeni alkavan sosialismin levottomuuksia Pariisiin, mutta erosi. Sittemmin Lempicka meni naimisiin paroni Raoul Kuffnerin kanssa.

Lempicka kuvasi mieluiten aateliston ja seurapiirien julkimoita ja teki heistä raukean tyyliteltyjä maalattuja veistoksia. Tästä maneerista hän ei päässyt täysin irti, vaikka yrittikin etsiä uutta sosiaalisen realismin tunnusmerkein. Lempicka kuoli vuonna 1980 Meksikossa.

…for my inspiration, I liked to go out and have a good-looking man tell me how beautiful I am
or how great an artist I am –
and he touches my hand … I loved it! – I needed that.
And I had many, many.”

Tähän seuraan muuten sopisi kuin nenä päähän Väinö Kunnaksen maalaama muotokuva kirjailija Olavi Paavolaisesta!

Järjestäkääpäs hänen näyttelynsä myös Suomeen, arvoisia museoväki! Vai pitääkö jäädä toiveikkaana odottamaan Guggenheimia

Kuvat: täältä.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: ajatuksia, internet, kulttuuri, lukeminen, media, museot & galleriat, näyttelyluettelot, taide, taidekirjat

Kommentit

Sanos muuta! Näyttelyn nettisivuilla on kuva kaikista Roomassa esillä olevista maalauksista. Kivoilta Lempickan työt näyttävät myös kirjanmerkissä – kuvan ottaminen niistä ei vain oikein onnistunut. 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *