Taavi Soininvaara jälleen ajan hermolla

Taavi SoininvaaraTaavi Soininvaara on yksi suomalaisen jännityskirjallisuuden suurista nimistä. Soininvaaran syksyn 2010 uutuus Pakonopeus käsittelee jälleen ajankohtaista aihetta, ihmiskauppaa. Pakonopeus on toinen osa neliosaisessa trillerisarjassa, jonka keskeisimpiä henkilöitä ovat Leo Kara ja Kati Soisalo. Päähenkilöt ovat hyvin monikerroksisia ja heidän menneisyyttään avataan lukijalle vähitellen.

Miten tulit keksineesi nämä hahmot ja millainen prosessi heidän kehittelynsä on ollut?

– Leo Karan ja Kati Soisalon hahmot syntyivät usean vuoden työn tuloksena. Kaikki lähti siitä, että halusin kirjoittaa tiiviin neliosaisen kirjasarjan, jonka taustalla kulkee suuri, kaikkia osia yhdistävä pääjuoni. Halusin myös käyttää kirjoissa samoja päähenkilöitä. Siksi sarjan suunnitteluvaihe oli varsin työläs. Kun tavallisesti suunnittelen romaania joitakin kuukausia, Leo Kara -sarjan suunnitteluun panostin useamman vuoden. Yritin tehdä päähenkilöistä kiinnostavia ja yhdistää heidän elämäntarinansa kirjasarjan pääjuoneen useilla eri tavoilla.

Miten päädyit käsittelemään romaanissasi kansainvälistä ihmiskauppaa? Millaista taustatutkimusta teit aiheeseen liittyen? Onko ihmiskaupan laajuus mielestäsi asia jota ei esimerkiksi Suomessa tarpeeksi tiedosteta?

– Yritän löytää jokaiseen romaaniini ajankohtaisen kansainvälisen uhkakuvan, jonka ympärille kirjan juoni rakentuu. Ihmiskauppa on yksi suurimmista rikollisuuden muodoista, sen piirissä liikkuu valtavasti rahaa ja se aiheuttaa tavattomasti inhimillistä kärsimystä uhreilleen. Suomen tiedotusvälineissä ihmiskauppaa on käsitelty aika säästeliäästi, joten epäilen että joillekin lukijoille sen laajuus tulee yllätyksenä. Kirjallisuutta ihmiskaupasta löytyy kuitenkin hyvin ja mm. YK:n huume- ja rikostoimiston (Pakonopeuden Leo Karan työnantaja) sivuilta löytyy paljon tietoa aiheesta. Olen lukenut aiheesta kutakuinkin kaiken mitä olen käsiini saanut ja konsultoinut myös useita asiantuntijaorganisaatioita.

Taavi Soininvaara: PakonopeusPakonopeus on osa neljän trillerin sarjaa. Oliko sinulle alusta asti selvää, millainen kokonaisuus sarjasta muodostuu, ja tiedätkö jo tarkkaan mitä sarjan tulevissa osissa tapahtuu?

– Päätin vuosia sitten muutaman ulkomaisen kollegan töihin ihastuttuani, että haluan tehdä tarkkaan rajatun sarjan, jonka jokaisen osan voi lukea erikseen, mutta joista silti muodostuu tiivis kokonaisuus. Se edellytti koko neljän kirjan sarjan pääjuonen sekä päähenkilöiden tarinoiden suunnittelemista etukäteen. Kaikkia yksityiskohtia ei onneksi tarvinnut lyödä lukkoon ennalta.

Miten taustasi juristina ja liike-elämän tehtävissä ovat vaikuttaneet kirjoihisi?

– Työskentelin viimeiset seitsemän vuotta juristinurallani pääasiassa ulkomailla tai ulkomaisten asiakkaiden kanssa. Sain niiden vuosien kokemuksista jonkin verran aineistoa kirjoihini ja kuulin paljon tarinoita joita olen pystynyt hyödyntämään nykyisessä työssäni. En usko, että olisin ryhtynyt kirjoittamaan kansainvälisiä trillereitä ilman työurallani saamia kokemuksia.

Taavi Soininvaaran esikoinen Ebola-Helsinki ilmestyi vuonna 2000. Koston komissio palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2003. Soininvaaran trillereitä on käännetty myös saksaksi.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: ihmiskauppa, kirjat, Pakonopeus, Taavi Soininvaara

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *