Syyslukukausi: 6 esikoiskirjaa

Laiska dekkariselailu kesäterassilla on väistämättä ohi. Viimeistään NYT on aika ryhtyä tositoimiin ja korjata syksyn kirjasato. Sesonki tuntuu tänä vuonna erityisen runsaalta ja hedelmälliseltä: uutuuksia isoilta nimiltä, tuoreita tietokirjoja, kiehtovia elämänkertoja, ilahduttavia ensikertalaisia.

Pilkoin syyskirjoja sopiviin suupaloihin. Tässä kiinnostavimpia esikoisia.

1) Jenni Linturi: Isänmaan tähden (Teos)

X-sukupolven avaus sotakirjagenreen. Romaani kertoo suomalaisista vapaaehtoisista natsi-Saksan Waffen SS-joukoissa sekä sieltä palanneiden muistojen riivaamasta elämästä. HS:n Antti Majander: ”Joten voin vain todeta Linturin eläytyvän niin itärintamaan kuin kuolon kolkutukseenkin lukijansa tajuntaa ja tunteita avartavalla tavalla. Kiitettävä suoritus siis, aloittelijan teokseksi jopa hämmentävän varmaotteinen.”

2) Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun (Gummerus)

Jännärien ja dekkareiden ystäville. Imagen toimituspäällikön psykologinen trilleri suomalaisnaisista Lontoossa. Verrattu Steig Larssonin kansainväliseen, vetävään tyyliin. ”Älä asetu suomalaisten naisten tielle”, varoittaa takakansiteksti.
verkko
3) Anna-Kaari Hakkarainen: Verkko (Tammi)

Kiehtooko historiallinen ajatusleikittely? Kuvaus sitä, millaista olisi elää 1970- ja 1980-luvuilla, jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen? Toimittajana työskentelevä Hakkarainen avaa kuvitteellisen aikakauden nuoren pojan kasvukertomuksen kautta.

 

 

4) Marsiha Rasi-Koskinen: Katariina (Avain)

Bloggaajien suosima romaani, joka koostuu katkelmanomaisista, Katariina-nimiseen henkilöön kytkeytyvistä episodeista. Kirjainten virrassa -blogi: ”Lukiessa tuntuu olevansa kuin metsästäjä, ja saaliina on löytämisen ilo. Arvoituksia ei ole vain yksi, vaan useita.”

5) Laura Gustafsson: Huorasatu (Into)

Jotain erilaista. Kustantajan sanoin: ”Huorasatu on genrerajat rikkova esikoisromaani, joka liikkuu kaunokirjallisuuden, pornografian ja chick litin välimaastossa ja liioittelee häpeilemättä. Se näyttää keskisormea kaikkien niiden puolesta, joita on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti…

6) Janica Brander: Lihakuu (Otava)

Lihakuu sisältää novelleja useissa kirjoituskilpailuissa palkitulta tekstintekijältä. Vaikuttaa villiltä jutulta: ”kun valtio ilmoittaa lähestyvästä maailmanlopusta tekstiviestillä, aikuiset keskittyvät riitelyyn ja rajojen rikkomiseen”.

Kuva: täältä.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: esikoiset, kirjakauppa, kirjankustannus, kirjat, listat, lukeminen, novellit, romaani, syksy, vinkit

Kommentit

En vielä ennättänyt katsoa klippiä, mutta kirjan olen lukenut kyllä. Sitä voin suositella!

Jenni Linturi oli aamutelkkarin kirjavierailijana. Täytyy sanoa, että hänen varsin verhottu tapansa olla sanomatta selvästi mielipidettään sai minut todella kiinnostumaan kirjasta. Hän ei mitenkään suostunut asettumaan haastattelijoidensa ennakkoasetelmien mukaiseksi sätkynukeksi, eikä hän halunnut antaa lukijoilleenkaan valmiita vastauksia.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *