Syksyn kiinnostavia esikoisteoksia: Naispatsaita ja Keltaiset tyypit

Sirpa Kyyrösen ruonokokoelma Naispatsaita ja Eeva Rohaksen novellikokoelma Keltaiset tyypit ovat tutustumisen arvoisia esikoisteoksia. Kumpikin teos oli Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

NaispatsaitaSirpa Kyyrösen rohkea esikoisrunoteos yhdistelee anatomian kieltä lumoaviin tarumaisemiin

Esikoisrunot lähestyvät naiseutta ruumiillisuuden ja ruumiin rytmien kautta. Ravistelevien fyysisten kokemusten ja muodonmuutosten keskellä runot kysyvät, mitä on kasvaa tytöstä aikuiseksi naiseksi, sairastua, tulla äidiksi. Prinsessasadusta liu’utaan varoittamatta ”humoraalipatologien uniin”, sukutarinassa avataan kauniin ja rujon sävyjä yhdistellen
”Suistamo ja muut sisäelimet”.

”Hän korottaa polvensa ja synnyttää, oi onnea etten pakottanut sinua riisumaan haarniskaasi.”

Sirpa Kyyrönen (s. 1978) on Runoyhdistys Nihil Interitin puheenjohtaja. Hänen runojaan on aiemmin julkaistu mm. Parnassossa ja Nuoressa Voimassa. Kyyrönen asuu Helsingissä ja on kahden pojan äiti.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Keltaiset tyypitEeva Rohaksen vahva esikoisnovellikokoelma kuvaa ihmisten vinoutuneita suhteita ja kohtalokkaita harha-askelia

Mustelmia tulee niin helposti. Tallinnan risteilyllä, nimettömän talon juhlissa, ryhmäterapiassa, romanttisen miehen olohuoneessa. Niitä tulee, vaikka olisi jo valmiiksi selällään. Enkelit, kilo karkkia tai hyvä aikomus eivät auta, kun on väärässä seurassa. Tai väärässä.

Keltaiset tyypit vaatii katsomaan pimeää maisemaa, jossa on sittenkin jotain nähtävää. Kirkkaissa loisteputkivaloissa pimeyttä vasten ikkunasta tulee peili. Novellien henkilöt ovat polvillaan, osa pakotettuna, osa omasta tahdostaan. Epätoivo himmenee tarina tarinalta ja tilalle nousee hyvä ja kaunis, ehjä vaatimus.

”Kuka sinut puki näin pieneen mekkoon. Mitä ne ajattelivat kun pukivat sinut niin, näin vähiin vaatteisiin. Tiesivätkö ne, että minä olen täällä ja että minä olen niin kuin jumala: niiltä, joilla vain vähän on, minä otan senkin vähän pois.”

Kirjakauppa Suuri Kuu

 

Comments

Teksti: Plaza

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *