Suuren Suomalaisen Kirjakerhon ja Suomen kirjailijaliiton tunnustuspalkinto kirjailija Anna-Leena Härköselle

Kirjailija Anna-Leena Härköselle on myönnetty tämänvuotinen Suuren Suomalaisen Kirjakerhon ja Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto. Vuosittainen tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle kirjailijalle, joka on merkittävästi lisännyt suomalaisten lukuharrastusta ansiokkaalla ja korkeatasoisella tuotannollaan. Palkinnon arvo on 6000 euroa.

Anna-Leena Härkönen tunnetaan raikkaan suorasukaisesta, rehellisestä tyylistään sekä anarkistisesta huumoristaan, joka asettaa arkiset ilmiöt uuteen kulmaan. Hän ei pelkää herättää keskustelua tai sohaista yleisesti tabuina pidettyihin, vaiettuihin ja arkoihin aiheisiin. Lukijoita koskettavat Härkösen todenmakuiset, ajassa kiinni olevat aiheet kuten parisuhteen kipuilu, naisen seksuaalisuus, kipeät perhesuhteet ja äitiys ilman sankariviittaa. Taitava dialogin kirjoittaja kuvaa oivaltavasti nykyajan suomalaisuutta ja kertoo tarinoita, joihin lukijan on helppo samastua. Härköstä voidaankin pitää yhtenä sukupolvensa tärkeimmistä ja tarkimmin kuunnelluista äänistä.

Anna-Leena Härkönen lunasti paikkansa kotimaisen kirjallisuuden eturivissä heti vuonna 1984 ilmestyneellä esikoisromaanillaan Häräntappoase, joka palkittiin J. H. Erkon palkinnolla vuoden parhaana esikoisteoksena. Härkönen on kirjoittanut kaikkiaan kuusi romaania, kaksi elämäkerrallista teosta, kolumnikokoelmia, laulutekstejä ja novellikokoelman. Hänen kirjojaan on käännetty kymmenelle eri kielelle mm. viroksi, saksaksi ja hollanniksi.

Härkönen on saanut työstään lukuisia palkintoja (mm. Kiitos kirjasta -mitalin (1985) sekä Oulun läänin taidepalkinnon (1985)) Viimeisin osoitus vankasta lukijoiden suosiosta oli Image-lehden järjestämän Uusi suomalainen kansalliskirjailija -äänestyksen ylivoimainen voitto viime vuonna.

Comments

Teksti:Emmi Jäkkö
Avainsanat: äänestykset, äitiys, Anna-Leena Härkönen, huumori, kieli, kirjakerhot, kirjat, mitalit, suomalaisuus, taidepalkinnot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *