Stieg Larsson -huuma jatkuu – Tyttö joka leikki tulella nyt valkokankaalla

Tyttö joka leikki tulellaTyttö joka leikki tulella on Stieg Larssonin menestyskirjojen, Millenium-trilogian, toinen osa. Elokuva on jatkoa suuren suosion saaneelle Miehet jotka vihaavat naisia -elokuvalle.

Tietokonenero ja häpeämätön hakkeri Lisbeth Salander palaa ulkomaanmatkalta. Hän on päässyt käsiksi suureen rahasummaan ja on nyt varoissaan ensi kerran elämässään. Tutkiva toimittaja Mikael Blomkvist saa kuuman uutisvihjeen: lehtimies Dag Svensson ja hänen avovaimonsa Mia ovat paljastaneet laajan seksikaupan Itä-Euroopan ja Ruotsin välillä. Monet siihen sekaantuneista ovat yhteiskunnan silmäätekeviä. Lisbethin synkkä menneisyys nousee pintaan ja kun murhia alkaa tapahtua tapauksen ympärillä, Lisbethiä epäillään murhaajaksi, ja poliisi käynnistää ajojahdin. Lisbeth päättää selvittää välit menneeseen ja rangaista oikeita syyllisiä. Mikael taas tarvitsee Lisbethin hakkerintaitoja seksibisneksen tutkimisessa.

Päähenkilöt ovat tutut Stieg Larssonin edellisestä teoksesta Miehet jotka vihaavat naisia, joka sai Lasiavain-palkinnon 2005 Pohjoismaiden parhaana dekkarina. Tyttö jokaleikki tulella valittiin puolestaan Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi 2006.

Stieg Larsson (1954–2004) oli tukholmalainen toimittaja ja kirjailija. Hän kuoli äkillisesti vuonna 2004 sydänkohtaukseen ja jätti jälkeensä valmiit käsikirjoitukset romaanitrilogiaa varten. Ensimmäinen osa Miehet jotka vihaavat naisia julkaistiin suomeksi vuonna 2006, Tyttö joka leikki tulella on trilogian toinen kirja. Kolmas romaani Pilvilinna joka romahti ilmestyy suomeksi vuonna 2008. Larsson tuli suurelle yleisölle tunnetuksi demokratian puolustajana ja pitkän linjan rasisminvastaisen työn tekijänä. Hän sekä luennoi aiheesta että kirjoitti siitä kirjoja ja artikkeleita.Larssonin kolme rikosromaania ovat olleet valtava menestys. Ne ovat ilmestyneet jo yli 30 maassa.

Arvosteluja kirjasta:

”Kaikki mikä esikoisteoksessa oli vaikuttavaa on tallella toisessakin kirjassa: taitava henkilökuvaus, kärkevä dialogi, yhteiskuntakritiikki, huumori ja mielettömän jännittävä juoni. Tämä toinen pistää jopa paremmaksi.”
Svenska Dagbladet

”Enpä muista, milloin minulle on viimeksi käynyt niin, että kun olen tarttunut jonkun kirjailijan esikoisteokseen, olen joutunut lukemaan kirjailijan tuotannon yhteen perään likipitäen samalta istumalta. Larssonin trilogian kanssa kävi näin. Viikko ja 1 780 sivua myöhemmin olen vakuuttunut: tässä on mies, jota joskus tulevaisuudessa muistetaan profeettana. Tässä on mies, joka kirjasi kansankodin likaisen puolen juuri niin likaisena kuin se oikeasti on.”
Kainuun Sanomat

Arvosteluja elokuvasta:

”Miehet jotka vihaavat naisia on ruotsalaisella intohimolla, varmuudella ja tyylitajulla toteutettu jännityskertomus”
Ilkka

”Suurelokuvassa ”Miehet, jotka vihaavat naisia” puhkotaan kansankodin paiseita niin, että häijyä tekee. Samalla se on komea, viihdyttävä ja ehkä terapeuttinenkin teos.”
Uusi Suomi

 

Tyttö joka leikki tulella ensi-ilta 18.9.

Osta tämä kirja Suuresta Kuusta.

Comments

Teksti:Emmi Jäkkö
Avainsanat: elokuva, esikoisteokset, huumori, kirjailija, kirjat, murha, profeetat, ruotsi, seksikaupat, yhteiskuntakritiikki

Kommentit

Luin trilogyn ja keskimmaisen suomeksi kaksi muuta englanniksi ja taytyy sanoa suomenkielisen olisin voinut jattaa valiin. Kirja taynna kiroilua siihen ei tarvetta englannin kieliset kertoivat tarinan ihan yhta hyvin ilman kaikkia voimasanoja. Olen kylla sen huomannut etta suomalaiset kiroilevat ihan hirvittavasti. Olen asunut poissa Suomesta reilut kymmenen vuotta enka itse ole tosiaankaan mikaan enkeli, mutta jos joka toinen sana on v….u, pe….e, sa…na you’ll get the picture kay vahan tylsaksi lukeminen / kuuntelu.

Muuten ihan huippu kirjat….

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *