Sofi Oksanen: Puhdistus

Puhdistuksen magiaa

Sofi Oksanen, PuhdistusAnnan Lukupiiri aloittaa uuden vuoden keskustelemalla Sofi Oksasen kirjasta Puhdistus. Sofihan sai myös varjo-Finlandian, onnea! Puhdistus on palkintonsa ansainnut, sillä kirja oli monella tapaa onnistunut. Se on koskettava, uskottava ja mahdottoman hyvin kerrottu.

Sofi Oksanen teki alun perin Puhdistuksen näytelmäksi. Siksi onkin kerrassaan huikeaa, kuinka hienosti näytelmä on kääntynyt romaaniksi.

Itse nautin kirjassa Sofin dramaturgian taidosta: kaikki palaset loksahtavat saumattomasti yhteen. Kirjan yksi suuri plussa on siinä, että se kertoo kiinnostavasti lähihistoriasta.

Kertomushan voisi olla totta, tällaiata olisi voinut olla Virossa ja ehkä olikin. Luulen, että uskottavuus yhdistettynä hyvään kirjoittamiseen, on kirjan suosion salaisuus.

Puhdistuksessa kiteytyy hyvän kirjallisuuden peruskiriteerit. Se on pystynyt jäsentämään jotakin oleellista ajasta, jota elämme. Minusta Sofi Oksanen on tällä hetkellä yksi lupaavimmista kirjailijoistamme.

Minua ilahduttaa myös se, että Puhdistuksen käännösoikeudet on myyty moneen (oliko peräti 12) maahan. Alkaako tästä suomalaisen kirjallisuuden maailmanvalloitu? Toivottavasti.

Ulla Janhonen
Anna - Lukupiiri

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Puhdistus, Sofi Oksanen

Kommentit

Onnea Sofi – taas!

Nyt Sofi Oksanen sai myös Runeberg-palkinnon. Onnea! http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Sofi+Oksasen+Puhdistus+sai+Runeberg-palkinnon/1135243297044

Runeberg-palkinto onkin jo seitsemäs palkinto, jonka Sofi Oksanen on saanut Puhdistus-romaanillaan. Ei mikään ihme, sillä Puhdistus on viime vuoden (ellei peräti vuosien) kotimaisista kirjoista paras.

Joidenkin mielestä Sofi Oksanen on jo saanut liikaa palkintoja, ja heidän mielestään Runeberg-palkinto olisi pitänyt antaa jo jollekin toiselle. En ymmärrä. Jos joku on hyvä ja jos hyvyydestä kilpaillaan, niin paras voittakoon. Sitä paitsi, voiko kirjailija saada liikaa palkintoja? En usko.

Lahjakkuutta pitääkin palkita. Sofi Oksasessa on potentiaalia, joka leviää myös Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä Puhdistuksen käännösoikeudet on myyty jo seitsemääntoista maahan. Suomalainen kirjallisuus ei ole viime vuosikymmeninä liiemmälti juhlinut ulkomailla.

Eikä suomalaisella kirjallisuudella ole ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia Nobel-palkintoonkaan. Siihenhän jokainen hyvä kirjailija tähtää. Hyvistä kirjailijoista puheen ollen Lukupiirissä keskustellaan Paul Austerin tuoreimmasta, suomennetusta romaanista Sattumuksia Brooklynissa. Osallistukaa keskusteluun ja voittakaa Richard Yatesin ihastuttava Revolutionary Road.

https://plaza.fi/ellit/muoti-ja-kauneus/anna/vapaalla/lukupiiri-paul-auster-sattumuksia-brooklynissa

Kirjan pohjalta tehty elokuva pyörii parhaillaan elokuvateattereissa.

En ole aikaisemmin lukenut Sofi Oksasen kirjoja. Mielestäni tämä oli sujuvasti kirjoitettu, luinkin sen parissa päivässä. Siinä oli hyvin kuvattu eri aikakausia.
Päähenkilöiden kohtalot olivat ”rajuja” ja ajatuksia herättäviä.
Ehdottomasti luettava teos.

Sofi Oksanen käsittelee todella taitavalla tavalla Viron lähihistoriaa sekä naista sodankäynnin välineenä. Itselleni oli pysäyttävää tajuta, että naisia on todella käytetty sodankäynnin välineinä ihan omissa piireissämme. Tämä ei ole ominaisuus, joka liittyisi jotenkin vain kehitysmaihin, Kongoon, Länsi-Afrikan maihin, vaan on oikeasti ollut arkea meillä ja lähialueillamme vain hetki sitten. Sofi ansaitsi Finlandiansa. Pysäyttävä teos. Hyvä Sofi!

Sama juttu kuin edellisellä kommentoijalla, en ollut tajunnut että Oksanen on noin hyvä kirjoittaja. Puhdistus on viime vuoden koskettavin teos, ei epäilystäkään. Odotan nyt, että siitä tehtäisiin elokuva.

Sofi Oksanen ei tähän saakka ole kiinnostanut minua tippaakaan. Mielessäni olen luokitellut hänet erikoisella ulkonäöllään esiin pyrkiväksi mukajulkkikseksi. Finlandian jälkeen oli ”pakko” ottaa selvää. Lukea. Puhdistus on todella hyvä. Oksasen teksti on sujuvaa ja koko kirja mielenkiintoinen ja erinomaisen hyvin rakennettu. Mielenkiinto säilyy alusta loppuun. Suosittelen lämpimästi. Haluan heti lukea Oksasen pari aikaisempaakin kirjaa.

Feministi tai ei, minusta kirja oli hyvä ja antoi ajattelemisen aihetta… =)
Kirjan vaiettu ja arkaluontoinen aihe oli onnistuttu kuvaamaan ja kertomaan yksityiskohtaisesti, sekä realistisesti! Kyllä siis Oksanen ihan ansaitsikin saada Finlandia palkinnon moisesta teoksesta!

Sofi Oksanen on ärsyttävän tekotaiteellinen vai mikä se nyt oli… 😉

Tyypillistä feministin kynäntuotetta,me hyviä,nuo pahoja. Maailma ei ole
näin pelkistetyn mustavalkoinen. Kyllä niitä harmaan sävyjäkin löytyy,ie kuitenkaan
tämän kirjan sivuilta.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *