Sirpa Kähkösen Vihan ja rakkauden liekit pysäyttää lukijan

Sirpa KähkönenKaunokirjailijana tunnettu, ja Kuopio-sarjallaan menestykseen noussut Sirpa Kähkönen kertoi uudesta tietokirjastaan Vihan ja rakkauden liekit Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2010. Koskettava tietokirja kertoo kirjailijan oman perheen tarinan.
— Halusin nostaa esiin perheeni salattuja ja kipeitä asioita. Tarina on isoisäni, mutta samalla koko perheen historiaa.

Kirja kertoo ristiriitaisesta ja paljon keskustelua herättävästä ajasta Suomen historiassa mutta myös yksittäisistä ihmiskohtaloista.
— Tarinassa tyttö tapaa pojan, mutta se mikä tässä on poikkeuksellista on, että rakkaus katkeaa alkuvaiheessa, kun poika joutuu Tammisaaren pakkotyölaitokseen kommunististen aatteiden takia ja tyttö pakenee Neuvostoliittoon ja menehtyy Stalinin vainoissa, Kähkönen kertoo.
—Isoisäni meni noista pakkotyölaitosvuosista varmaankin lopullisesti ”rikki”, ne varjostivat hänen koko loppu elämäänsä. Itselleni hän oli kuitenkin aina se rakas isoisä, kirjailija muistuttaa.

Kirja vaati taustalleen valtavan määrän tutkimustyötä.
— 90-luvun alussa avattiin poliisiarkistot, joista löysin paksuja mappeja myös isoisästäni. Noiden tietojen myötä isoisän tarina alkoi hahmottua minulle ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Tutkin myös vankiloiden arkistoja ja vankien muistelmia, ja vähitellen totuus tuosta ajasta alkoi paljastua, Kähkönen kertoo.

Vankila-ajan ja sitä varjostaneen vihan lisäksi kirja kertoo myös rakkaudesta.
—Isoisäni kohtasi elämässään kaksi suurta rakkautta, toinen oli isoäitini. Hän alkoi aika pian tutustumisen jälkeen odottaa lasta. Onni päättyi kuitenkin pian, kun isoisä joutui uudelleen 7 vuodeksi Tammisaaren pakkotyölaitokseen.

Kähköstä koskettaa erityisesti nuorten ihmisten elämän murtuminen.
—Uusi rakkaus, tuleva lapsi ja koko tulevaisuus edessä, mutta sen sijaan ujo ja kokematon isoäitini joutui matkustamaan Kuopiosta Tammisaareen tapaamaan miestään. Isoäitini onnistui tehdä tämä matka yhden ainoan kerran tuon seitsemän vuoden aikana.

—Isoisäni oli ristiriitainen persoona, mutta minulle hän oli rakas isoisä ja kaikkein rakkain ihminen maailmassa. Olen kirjoittanut kirjan hänelle, Kähkönen kertoo lopuksi.

Vihan ja rakkauden liekit Tieto-finlandia-ehdokkaana 2010

Vihan ja rakkauden liekitTieto-Finlandia-palkinto 2010 valintalautakunnan perustelut:

Kirjailija Sirpa Kähkönen on kirjoittanut isoisästään Lauri Tuomaisesta (1904 – 1971) elämäkerran, joka isoisän kautta kertoo myös muista tämän aikalaisista ja heidän kohtaloistaan. Monet menettivät henkensä, punaupseerien koulutukseen Leningradissa osallistunut Tuomainen joutui valtiopetoksesta syytettynä kärsimään yli seitsemän vuoden tuomion Tammisaaren pakkotyölaitoksessa.

Aikakauden yhteiskunnallinen jakautuminen kahtia ja kommunistien vainot sekä poliittiset vangitsemiset 1920 ja -30 -lukujen Suomessa nivoutuvat kirjassa Kähkösen suvun tarinaan. Kirjaansa varten Kähkönen on tehnyt perusteellista lähdetyöskentelyä, mikä käy ilmi kirjan yhdeksän sivua pitkästä lähdeluettelosta. Mukana on myös isoisän kirjallista jäämistöä ja aikalaiskerrontaa.

Kertoessaan hienon ja koskettavan tarinansa Kähkönen ei ota kantaa kummankaan osapuolen puolesta. Kuvatessaan elämää Tammisaaren rangaistuslaitoksessa kirjailija ei syyllisty mustavalkoiseen asenteeseen vaikka hänen myötätuntonsa on vankien puolella. Vihan ja rakkauden liekit -kirjaa lukee kuin romaania, koska sen teksti on yhtä sujuvaa kuin hyvässä kaunokirjallisessa teoksessa. Tämä kerrontatapa on usein suotta unohtunut suomalaisissa tietokirjoissa.

Palkinto jaetaan 18.11.2010.

Osta tämä kirja Suuresta Kuusta

 

Comments

Teksti:SSKK

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *