Sirpa Kähkönen kuvaa Neidonkenkä-teoksessa inhimillisiä tunteita sodan keskellä

NeidonkehäJatkosodan aikainen Kuopio sinnittelee eteenpäin raskaan nälkätalven jälkeen.

On kesäkuun 9. päivä vuonna 1942. Venäjä hengittää raskaasti idän metsien takana. Nälkätalvi otti lujille, mutta Tuomen naiset ovat päättäneet selviytyä tästäkin sodasta. Ja on Aleksanterinkadun pihapiirin asukkailla myös ilon aiheita. Ruisjauhosäkistä leivotaan Hildan johdolla ensimmäiset sotaleivät ja Anna on saanut lapsensa takaisin luokseen. Ukkikin on suunniltaan ilosta: Juho Tiihonen pääsee oppikouluun. Lapset kulkevat Puijon poluilla ja lehdoissa alkukesän huumaavina päivinä, mutta aarniometsässä he joutuvat todistamaan myös pahoja asioita. Eikä Helvi tiedä kuinka suojelisi vaaralliseen ikään ehtinyttä Maria joutilaiden miesten katseilta.

”Kähkönen on taitava erilaisten naisten kuvaaja. Hän luo vastakohtaisuuksia, joilla näkökulmat kasvavat laajoiksi ja rikkaiksi.” – Aamulehti

Sirpa Kähkösen (s. 1964) palkitussa ja kiitetyssä Kuopio-sarjassa on aiemmin ilmestynyt neljä itsenäistä osaa: Mustat morsiamet, Rautayöt, Jään ja tulen kevät sekä Lakanasiivet, joka nousi Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2007 ja jonka pohjalta tehty näytelmä sai ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterissa keväällä 2009.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: aarniometsät, ensi-ilta, Kuopio, lehdot, morsiamet, näytelmät, oppikoulu, sota, Venäjä

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *