Siri Hustvedt: Vapiseva nainen – Hermojeni tarina

Siri Hustvedt, Vapiseva nainenSiri Hustvedt: Vapiseva nainen, Otava, 2011

”Tunsin oloni heiveröiseksi ja uupuneeksi vielä monta tuntia. Raajojani särki kuin flunssassa ja minua pyörrytti. Ennen kaikkea tunsin kuitenkin pelkoa. Entä jos näin jatkuisi? Mietin mielessäni, oliko kohtaukset laukaissut se, että puhuin isästäni, vai jo pelkästään se, että aioin puhua hänestä. Mutta miksen sitten vapissut narratiivisen lääketieteen luennolla? Ja miksi olin tuntenut itseni täysin tyyneksi molempien kertojen edellä?”

Norjalaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva kirjailija Siri Hustvedt kertoo kirjassaan Vapiseva nainen – Hermojeni tarina vuonna 2006 ensimmäisen kerran saamastaan vapinakohtauksesta ja sen aikaansaamasta tutkimusmatkasta mielen ja hermoston maailmaan. Kirjassaan Hustvedt kuvaa neurotieteen, psykiatrian ja psykologian sekä omien havaintojensa valossa yritystään löytää selitys oudolle vapinakohtaukselle, joka saa sekä hänen mielensä että kehonsa ymmälleen. Hustvedt tunnetaan kaunokirjallisista teoksistaan Kaikki mitä rakastin, Amerikkalainen elegia ja Lumous.

Vapiseva nainen on ihailtavan vakuuttava sukellus tieteen kiistanalaisuuksien, löydöksien ja kenties ikuisten kysymysmerkkien vellovaan mereen. Hustvedt on perehtynyt syvällisesti psykiatriaan sekä neurotieteisiin ja opettaa kirjoittamista psykiatrisille potilaille. Tämä yhdistettynä hänen kaunokirjalliseen pohdintaansa ja minäkuvaa muovanneeseen vapinakohtaukseensa rakentaa vaikuttavan kokonaisuuden, jonka parissa lukija voi peilata omia kokemuksiaan itsestään ja ympäröivästä maailmasta.

Teos sisältää mahdottoman paljon tietoa. Se ei tietenkään ole kirjan heikkous – päin vastoin – mutta aivan helppolukuisimmasta päästä Vapiseva nainen ei runsaan, monitasoisen ja haastavan informaationsa takia ole. Tämä on toisaalta myös kirjan vahvuus: teokseen voi palata jonkin ajan kuluttua uudelleen ja pohtia vaikkapa Hustvedtin esiin nostamaa yksittäistä kysymystä.

Vapiseva nainen sopii jokaiselle, joka pohtii omaa minäkuvaansa, itsensä suhdetta ympäröivään maailmaan sekä uusien ja ehkä vaikeidenkin asioiden ottamista osaksi itsestä muodostettua kuvaa. Kirja sopii matkaoppaaksi reissulle oman mielen ja maailmasta tehtyjen havaintojen mutkikkaalle polulle.

Lue myös toinen arvostelu kirjasta.

Ellit

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Siri Hustvedt, Vapiseva nainen - Hermojeni tarina

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *