Seuraa sivuista – Tarja Kerttula

Äitini oli libristi ja vietin lapsuuttani kirjakaupan takahuoneessa. Sain kirjalahjoja paitsi äidiltäni  myös kirjakauppias Vuokko Laineelta, joka vapisevalla vanhanrouvan käsialalla kirjoitti Saariston lasten kansilehdelle omistuksen ”pikkusomistusapulaiselle toukokuussa 1965”. Ohessa luin Popinniemen sivukirjaston kirjat ja sen jälkeen siirryin Karhulan kirjastoon. Haaveksin kirjastonhoitajan työstä.

Toisin kävi, mutta kotikirjastoni hyllymetrit pitkittyivät. Muuttomiehet ovat antaneet ymmärtää, että minulla on ’liikaa kirjoja’. En käsitä koko termiä. Rakastan kirjoja, olen niistä mustasukkainen enkä luovu hevillä huonoistakaan. Jacques Bonnet’in ’Kirjaston henget’ -kirjasta, jossa pureudutaan kirjafriikkiyden ytimeen, saan lohtua ja vertaistukea. Suosittelen!

Istuksin mieluusti kirjojeni keskellä ja hurmaannun näkemästäni. Teen mielessäni kaikenlaisia hakuja: Kirjat, jotka ovat muuttaneet elämääni… Kirjat, jotka pitäisi lukea pikimmiten… Kirjat, joiden kannet miellyttävät silmää… Kirjat, jotka olen perinyt… Kirjat, joista voisin luopua…

Niin, elämänkoulu on opettanut minulle luopumista. Yhtenä konkreettisena luopumisharjoituksena olen alkanut lahjoitella rakkaitani pois kirja kerrallaan. Kun tiedän kirjan pääsevän hyvään kotiin. Silti. Kirjoja ei ole metriäkään vähempää, sillä – tunnustan! – että ostan kirjoja edelleen. Olen monesti voimaton kirjahoukutusten edessä.

Aloitin kirjoittelemisen tällä sivustolla Lukupiirimyyjänä. Parin vuoden ajan toteutin lapsuudenaikaista unelmaani myyjättärenä kirjakaupassa ja vedin siinä sivussa lukupiiriä. Ja julistin lukupiirien ilosanomaa ’Lukupiiri on sivuseikka’ -blogissani.

Näkökulmani muuttuu nyt, kun minulla on uusi identiteetti. Olen luovuuttaja, luovan kirjoittamisen ohjaaja, kirjallisuusterapiaohjaaja, työnohjaaja ja kouluttaja perustamassani yrityksessä nimeltänsä ’Kynämatkat’. Yrittämisestä huolimatta lukemista en jätä. Selaan, silmäilen, luen ja tankkaan kirjoja työkseni, työssäni, työn vuoksi ja työn sivussa.

Blogissani ’Sivuista seuraa’ aion seurata sivusta kirjallisen maailman tapahtumia. Valitsen luettavaa myös omasta kirjahyllystäni. Lukemattomia kirjoja on vuosi vuodelta enemmän. Ei auta vaikka lukisi kuinka.

Lukemisesta seuraa kaikenlaista, siinä sivussa. Kirjoitan siitä.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: esittely

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *