Säveltäjä Ilkka Kuusiston musiikilliset muistelot yksiin kansiin

Sain sateiseen viikkoon piristysruiskeen taiteilijatalo Lallukasta. Iloista kulttuuriväkeä, kuohuviiniä, Kuusiston veljesten musisointia ja uunituore kirja Sävelten siivilä (Otava). Teos sisältää säveltäjä Ilkka Kuusiston elämäntarinoita, jotka Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi merkitsi muistiin.

– Kansi jo kertoo: siinä on kirjan henki, Jarmo Papinniemi sanoi. Toisin sanoen hersyviä musiikkillisia muisteloita ja kohtaamisia Ilkka Kuusiston elämän varrelta.

– Jos kaikki kirjassa mainitut ihmiset olisivat hengissä ja ostaisivat tämän kirjan, se olisi hyvä bisnes, Papinniemi arveli. Henkilöhakemistossa on noin 600 nimeä.

Ilkka Kuusisto on todellinen musiikin monitoimimies: opettaja, urkuri, säveltäjä, kuoronjohtaja, oopperanjohtaja ja niin edelleen. Kirjassa paljastuu, että nuorena hän haaveili ryhtyvänsä merimieheksi.

– Isäni oli sitä mieltä, että voit lähteä merille, mutta tee ensin kanttoriurkurin tutkinto, Kuusisto kertoi. Pian hän huomasi jääneensä ”jumiin musiikkiin”. Melko luonnollisesti säveliä kuultiin myös julkistamistilaisuudessa.

Ooppera, hyi saatana! Mainio kohtaus Kuusiston ”hyllylle jääneestä” Aino Ackté -oopperasta.

– Kotona soi paljon saatanallinen musikki, jota jazziksikin kutsutaan, tunnusti matkaharmoonin tarttunut Pekka Kuusisto. Veli Jaakko säesti.

Lopuksi julkistettiin leikkimielinen kisa. Se mene kutakuinkin näin: jos löydät kirjasta kohdan, jossa jonkun säveltäjän teos on väärin, voitat kirjan yhteydessä julkaistavan CD-levyn. Muut saavat levyä vielä odottaa, sillä se ilmestyy kauppoihin 20. lokakuuta.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: kirjajulkkarit, muistelmat, musiikki, Otava, Papinniemi Jarmo, tapahtumat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *