Satu Taskinen: Täydellinen paisti

TARU Korhonen on Wieniin muuttanut suomalaisnainen, joka kokee ankaria sopeutumispaineita arjessaan. Miten pukeutua, miten puhua oikealla tavalla. Niinpä hän päättää kokata itävaltalaisen aviomiehensä äidille ja siskolle kaikkein vaativimman aterian, sianpaistin. Siitä on tultava täydellinen.

SATU Taskisen esikoisromaaniin Täydellinen paisti (Teos, 2011) kerrostuu monta mieleenpainuvaa teemaa. On kertomus joukkoon kuulumisesta ja kuulumattomuudesta, kulttuurieroista, yksinäisyydestä ja yhteisöllisyydestä ja niin kuin kirjan nimi vihjaa, ruokakulttuurin tärkeydestä.

Päähenkilön tarve tulla hyväksytyksi kilpistyy ruokaan. Paineet saavat hänet äkäisesti vihoittelemaan supermarketin pientä hintavirhettä. Sitten on kokattava vaativa juhlaruoka niin että se kelpaa sekä anopille että koiralle. Knöödelitaikinan kohdalla alkaa takkuilla – eikä mikään mene suunnitelmien mukaan.

WIENILÄISKODIN illanvietto on välistä absurdia: kun paisti hetkellisesti katoaa, päähenkilö pakenee kurkkupurkkien joukkoon kellarin lattialle viilentämään tuntojaan. Yhden päivän romaani saa surullisen pohjavireen päähenkilön loppumattomasta itsekritiikistä sekä hänen kerrostalonaapurinsa, eläkkeellä olevan näyttelijättären kohtalosta.

TASKINEN tavoittaa sisäisesti hukassa olevan päähenkilön hämmentyneet tuntemukset, joita vieras kulttuuriympäristö sekoittaa entisestään. Aviomiestäänkin hän kutsuu itävaltalaiseksi. Teksti vaatii lukijalta keskittymistä: se etenee päähenkilön tiheänä tajunnanvirtana, joissa vilahtelevat niin arkiset havainnot, keisarinna Sissi, Suomen-tuliaiset, vartalo-ongelmat kuin sää.

Vahva esikoinen. Lue Satu Taskisen haastattelu täältä.

***
Satu Taskinen has written her first novel. It is a strong debut about a women who has moved to Vienna and tries desperately to fit in. She puts herself to test by trying to cook a demanding, traditonal Austrian dinner to her husbands mother and sister. Evereything does not, however, go by the book. Taskinen – like her main character is living in Austria. I had a chance to meet her a while ago. You can find the interview here.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, kirjat, perhe, romaani, Ruoka, Teos

Kommentit

Eipä kestä! Kiva poimia uutuuksia. Taskisen teos on lukemisen arvoinen. Mieleeni tulivat myös omat muistoni opiskelu- ja työajoista ulkomailla. Mikä taivaallinen olotila kun löysi surpermarketista näkkileipää! 🙂

Minulla on mennyt tämä jotenkin ohi, mutta kiinnostuin kyllä kovasti tästä nyt, joten kiitos 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *