Saksalainen kirjailija ja katajainen kansa

Työni puolesta olen jutellut muutaman kerran kirjailija Roman Schatzin kanssa puhelimessa. Kerran näin hänet myös ratikassa pelaamassa kännykkäpeliä. Roman on huumorintajuista ja mukavaa juttuseuraa.

Viimeksi kun juttelin herran kanssa, hän oli suuntaamassa Saksaan kirjamessuille. Hyvin todennäköisesti mainostamaan Voi maamme Suomea. (Johnny Kniga).

Tosikoille en kirjaa suosittele. Niitä toki tässä maassa riittää, ainakin mitä luin Schatzin kirjasta kirjoitettuja arvioita. Sen verran monta Suomi-klisettä Roman kirjaansa mahduttaa, että ärsytyskynnys ylittyy monella.

Kliseensä Schatz onneksi vierittää hyväntahtoisesti kutsuen itseään yhdeksi suomalaisista. Roman on valtakunnan virallinen saksalainen siinä missä Neil Hardwick valtakunnan virallinen britti. Molemmat ovat ymmärtäneet suomalaisuuden ydintä ja ensimmäistä kertaa Schatz ei Suomesta kirjoita.

Me suomalaiset tykkäämme lukea aina siitä, mitä ulkomaalaiset meistä kirjoittavat ja ajattelevat. Sitten kun joku töräyttää totuuksia, loukkaannutaan, että emmehän me suomalaiset (enää) tuollaisia ole.

Roman on kirjassaan armelias. Hän ymmärtää, että olemme olleet syrjäinen kansa, jolle elämä ei ole ollut helppoa. Kirjan lopussa hän intoutuu pitämään palopuheen, etteivät suomalaiset sulkeutuisi taas kuoreensa, vaikka Nokia meni ja muutenkin on ankeaa.

Roman omistaa paljon tilaa kirjassaan suomalaisten käymille sodille ja Tuntemattomalle sotilaalle. Sota on suomalaisille edelleen suurempi juttu kuin ehkä Saksassa, jossa se halutaan aktiivisesti unohtaa. Suomalaiset merkkihenkilötkin saavat oman lukunsa. Onneksi siellä on mukana sentään Mika Waltarikin.

Alkoholilla on merkittävä roolinsa Schatzin kirjassa ja kyllähän sillä on oikeassakin elämässä Suomessa. Schatz kyllä toteaa, että todellisuudessa siellä sivistyneiden ihmisten Keski-Euroopassa dokataan enemmän kuin Suomessa. Rohkeimmillaan Schatz on ruotiessaan suomalaisten vaisua seksielämää. Suomalaisten seksielämän hän ennustaa kääntyvän pelkän masturboinnin varaan.

Roman myös heittää sukupuolten tasa-arvosta kommentin, että suomalaiset miehet tarvitsevat jo nykypäivänä enemmän suojelua ja huolenpitoa kuin suomalaiset naiset, jotka pärjäävät kaikilla osa-alueilla miehiä paremmin. No, Roman ehkä saa alunperin ulkomaalaisena miehenä moisen ajatelman anteeksi naisilta. Suomalainen mies olisi todellisissa vaikeuksissa.

Enemmän kirjasta on hyötyä Suomesta kiinnostuneelle ulkomaalaiselle kuin suomalaiselle. Siksipä kun kirjan kääntää ympäri niin toiselta puolelta löytyy englanninkielinen versio Finland, What a Country.

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Mika Waltari, Neil Hardwick, Roman Schatz, Suomi, Voi maamme

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *