Saila Susiluodolle Einari Vuorela -runopalkinto

Saila Susiluoto, kuva Teuvo MujoKirjailija Saila Susiluoto on saanut Einari Vuorela -runopalkinnon teoksestaan Carmen (Otava 2010). Palkinnon myöntää Keuruun kaupunki.

”Tunnettua oopperaa vapaasti mukaileva Carmen käyttää kiehtovasti rakenteessa ja sisällössä vastakohtien herkkää tasapainoa. Lyyrisyys, musiikillisuus ja rytmikkyys saavat rinnalleen karun ja arkisen ostariympäristön, jossa ihmisrakkaudelle ylivoimainen, koneen luoma Carmen, epätoivoinen taistelija ja pakenija Jose ja pienen onnen etsijä Mikaela elävät draamansa”, palkintoraati luonnehtii. Raadin mukaan teoksessa kohtaavat menneisyyden mytologia, tulevaisuuden myytit ja nykyisyyden todellisuus, mutta keskiössä on kaksi suurta asiaa, joita ei lakata tavoittelemasta: rakkaus ja vapaus.

”JOSE KOHTAA CARMENIN AAMUN VALJETESSA

Äkkiä en siedä häntä silmissäni, enkä muuten, hän tulee luokseni lihanhajuisin käsin, auringosta märkänä, näkee miten kavahdan. Tästä täytyy tehdä loppu, sanon. Ja hän vain heittäytyy sängylle ja jää siihen. Hänen tuoksunsa, hiekan ja ihon ja tupakan. Ja minä puristan kämmenet nyrkkiin, ja minä. Olemme säpäleisen maailman halki leikkaava veitsi, tekojen kierre.”

Keuruun kaupungin vuonna 1997 perustama Einari Vuorela -runopalkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Palkinto on 8500 euroa ja se on huomionosoitus maamme runoilijoille, runolle ja kielelle. Palkintolautakuntaan kuuluvat kriitikko, kirjailija Jukka Koskelainen (pj.), säveltäjä Jouni Kaipainen sekä kirjallisuudentutkija Orvokki Vääriskoski.  

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Otava, palkinnot, Runot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *