Runoilijan elämäkerta Lähikuvassa Tommy Tabermann kerää ristiriitaista kritiikkiä

Tommy TabermannJuha Nummisen elämäkerta rakastetusta runoilijasta Tommy Tabermannista kerää ristiriitaista kritiikkiä.

Savon Sanomat kiittää elämäkertaa inhimillisestä lähestymistavasta ja Tabermannin persoonan esiinnostamisesta:

Heinäkuussa edesmennyt Tommy Tabermann oli hellän kapinan ammattilainen. Juha Nummisen Lähikuvassa Tommy Tabermann on myös kirjoitettu kohdetta kunnioittaen.–

Henkilökuvan ei suinkaan tarvitse pyrkiä kirjallisuustieteellisiin analyyseihin. Silti Tommy Tabermannin runoilijankeinojen soisi tulevan esille muutenkin kuin runositaateissa ja niiden kevyissä kommentoinneissa, varsinkin, kun Tabermann ja runominä samastetaan suoraviivaisesti.

Verrattomasti paremmin Numminen onnistuu esitellessään Tabermannin monipuolisuutta. Hän oli persoonallinen radiotoimittaja, Uutisvuodon salamannopea sanailija sekä työstään innostunut kansanedustaja, joka vältti leipääntymisen ja pysyi siinäkin toimessa uskollisena periaatteilleen.

Lue koko arvostelu Savon Sanomista

Helsingin Sanomissa toivotaan analyyttisempää otetta runoilijan teoksiin:

Lähikuvassa Tommy Tabermann on kiireellä kirjoitettu. Kirjoittaja siteeraa paljon jo luettua, kuten Tabermannin Ihmisen ääni -teosta (1979) ja Miten kirjani ovat syntyneet -artikkelia (2000). Vanhoja lehtijuttuja on kaiveltu ja ystäviä haastateltu. Lopputuloksena on ylipitkä lehtijuttu, jossa heitellään lööppitäkyjä seuraaviin juttuihin.

Kohdettaan Numminen käsittelee kuitenkin arvostavasti ja ihailevasti. —

Numminen harmittelee, ettei painoskuningas ja äitien ja tyttärien suosikkirunoilija ole saanut tarpeeksi kirjallista arvostusta. Hän ei kuitenkaan vaivaudu perehtymään, millaisia kirjailijan runot ovat. Vain muutamia siteerataan elämäkerrallisena todistusaineistona.

Lue koko arvostelu Helsingin Sanomista

Turun Sanomat kiittää Nummista Tommy Tabermannin ristiriitaisen aseman esiinnostamisesta.

Koko teoksen merkittävimmiksi osoittautuvat luvut, jotka tuovat valaistusta Tabermannin runoilijantyön alkuvaiheisiin ja hänen uraansa radiotoimittajana. Erikseen on syytä mainita ne pohdiskelut, joissa Numminen viittaa Tabermannin kirjallisen aseman ristiriitaisuuteen: poikkeuksellisen tai jopa ällistyttävän laajasta lukijakunnasta ei totisesti ole ollut puutetta, mutta samaan aikaan osa valtakunnan näkyvimmistä kriitikoista vähätteli avoimesti Tabermannin työn taiteellista tasoa ja arvoa.

Lue koko arvostelu Turun Sanomista

Mitä mieltä sinä olet? Lue kiehtova elämäkerta rakastetusta runoilijasta!

Osta tämä kirja Suuresta Kuusta

Comments

Teksti:SSKK

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *