Ron Mc Larty: Polkupyörällä ajamisen taito

Ron Mc Larty, POlkupyörällä ajamisen taitoSmithy Ide on 43-vuotias luuseri, rutkasti ylipainoinen ”läskisäkki”, joka tekee puuduttavaa työtä, ja harrastaa vapaa-ajallaan tupakointia ja humaltumista. Paremmin ei mene ihmissuhteiden sarallakaan, sillä Smithyllä ei ole vaimoa, rakastajaa tai edes mainittavia ystäviä. Mikä saa tämän amerikkalaisen antisankarin havahtumaan ja kääntämään elämänsä pyörät uuteen suuntaan?

Kirjoittaja Ron Mc Larty on kuusissakymmenissä oleva pitkän linjan näyttelijä, joka on vieraillut muun muassa televisiosarjoissa Sinkkuelämää, Kova laki sekä Amyn lailla. Mc Larty on kirjoittanut ja ohjannut useita omia näytelmiään, mutta varsinaiselle kirjailijanuralleen hän sai nostetta vasta Stephen Kingin kehuttua häntä kolumnissaan.

Suunta hakusessa

Tarina alussa päähenkilö, antisankari Smithy Ide on täysin hukassa. Hän kuluttaa elämänsä tupakoiden ja juopotellen, eikä päiviin sitten muuta mahdukaan. Tärkeimmät läheiset ovat omat vanhemmat, joiden kanssa hän jakaa kauan sitten kadonneen sisarensa kipeän muiston. Smithy kuvaa itseään armottomasti: ”Vaikka poikavuosieni elämässä ei ollut mitään tarkkaa suunnitelmaa tai johdonmukaista toimintamallia, olin kuitenkin omalla vähäpätöisellä tavallani mukana tässä maailmassa. Osa kokonaisuutta. Nykyisin mitään ei enää tapahdu. Totesin vain jossain vaiheessa, että televisio, olut ja suolarinkelit ovat helpompi vaihtoehto.”

Smithyn pysähtynyt elämä kääntyy ylösalaisin odottamattoman tragedian seurauksena, ja muistot, sattuma sekä silkka humalatila sysäävät Smithyn polkupyörän selkään kadonneen sisarensa perässä. Taival taittuu paahtavassa auringossa, tähtitaivaan alla ja lumimyrskyssä. Smithy joutuu auton töytäisemäksi, hänet hakataan, häntä uhataan aseella, ja epäillään vuoroin kodittomaksi alkoholistiksi, lasten hyväksikäyttäjäksi tai onnenonkijaksi. Mutta Smithyä myös autetaan, kun hän tarvitsee apua, ja hän saa kokea todellista välittämistä.

Polkupyörällä ajamisen taito on vähäeleinen, mutta vetoava tarina tavallisen miehen matkasta Amerikan halki kohti omia muistoja, kertomus pyrkimyksestä ottaa oma elämä haltuun. Kerronta kulkee vuorotellen nykyisyydessä ja menneisyydessä. Matkan myötä punoutuu auki tarina Smithyn lapsuudesta ja aikuisuuden varhaisvuosista, hänen perheestään ja sisaren sairaudesta, omasta kasvusta sekä rakkaudesta. Poljettujen kilometrien myötä Smithy kohtaa vanhat traumansa, ja vapautuu samalla alkoholista ja liikakiloistaan. Matkan päätepisteessä Smithy tuntee viimein itsensä valmiiksi uskaltautumaan myös ihmissuhteiden ja rakkauden ylä- ja alamäkiin.

Mia Ratilainen

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Polkupyörällä ajamisen taito, Ron Mc Larty

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *