Riikka Pulkkisen Totta

Riikka Pulkkinen, TottaRiikka Pulkkinen: Totta, Otava

”Linda keskeytti kehkeytyvän kauhuni tarttumalla minua kädestä. Niin yksinkertaista: hänen luottamuksensa sai minut uskomaan. Kun kaikki oli jo päättynyt, minä tajusin, että hän kyllä selviäisi. Kyse olikin minusta, minä selviäisin huonommin. Ehkä se oli alun alkaen niin. Hän se olisi, joka piirtäisi minuun surun. Hän se olisi jonka katoaminen minun elämästäni tekisi minut veltoksi, niin että makaisin päiväkausia lattialla liikkumatta, kykenemättä nousemaan.”

Totta on kertomus äideistä ja tyttäristä, rakkaudesta ja rakkauden aiheuttamasta suurimmasta tuskasta. Riikka Pulkkinen kertoo kolmen sukupolven tarinaa, jossa tunteet kiertyvät sukupolvesta toiseen samojen kipupisteiden ympärille ja pitävät tiukasti otteessaan. Syöpää sairastava Elsa valmistautuu kohtaamaan kuoleman ja hänen tyttärensä Eleonoora valmistautuu elämään ilman äitiä. Eleonooran tytär Anna kuulee vaietusta Eevasta, joka joskus oli liiankin suuri osa Annan isovanhempien elämää. Eevan tarinan kautta Anna käsittelee omaa suruaan, joka tahtoisi ottaa nuoresta naisesta vahvemman otteen. Totta vaikenee tarinoista ja kertoo niitä. Jokaisen henkilön omalla äänellä. Pulkkisen romaanien käännösoikeudet on myyty jo kuuteen maahan. Ranskan, Saksan, Italian, Ruotsin, Norjan ja Tanskan ohella Puolassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa kustantajat ovat kiinnostuneita hänen kirjoistaan.

Ihastuin Riikka Pulkkisen ensimmäiseen Raja-romaaniin kirjan ilmestymisvuonna. Odotukseni olivat korkealla kirjailijan toisen teoksen kohdalla ja ensimmäisten sivujen jälkeen pelkäsin hieman joutuvani pettymään. Alkumetrien jälkeen henkilöt ja tarina tuntuivat kuitenkin saavan jatkuvasti lisää ilmaa siipiensä alle, ja kivun ja herkkyyden vyyhti alkoi punoutua kauniiksi ketjuksi, jota haluaa seurata viimeisiin sanoihin saakka tarinan eri tasojen auetessa lukijalle.

Aivan alun käynnistymisvaikeuksia lukuun ottamatta Totta ei juuri ole heikoilla. Läheisen kuolemaa odottavien tuskan todenmukaisuutta arvioimaan tarvitaan tosin ehkä ihminen, joka on kokenut saman. Ja kuitenkin surulla on monet vaatteet riippuen siitä, kenet se kohtaa.

Kirja sopii kaikille, jotka ovat jonkun tyttäriä tai äitejä. Niille, jotka ovat joutuneet sanomaan jollekin ”Nähdään huomenna!” tietäen, ettei näin tule tapahtumaan. Kaikille niille, jotka ovat rakastaneet, kärsineet rakkauden vuoksi, kätkeytyneet unelmiin ja uniin ja joutuneet niistä heräämään.

Lue muut arviot kirjasta.

Ellit

 

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Riikka Pulkkinen, Totta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *