Riikka Pulkkinen: Raja

Riikka Pulkkisen esikoisromaani Raja viipyy mielessä pitkään

Riikka Pulkkinen, RajaViisikymppinen nainen, 16-vuotias teini, kolmekymppinen miesopettaja ja 6-vuotias pikkutyttö. Kaikilla heillä on elämä, johon jonkun pitäisi piirtää ääriviivat, raja, jonka yli ei ole lupa mennä. Mutta kenen on lopulta vastuu? Riikka Pulkkinen muuttui kertaheitolla opiskelijasta ja kirjakaupan myyjästä kiinnostavaksi kirjailijalupaukseksi, kun hänen esikoisromaaninsa, paljon huomiota osakseen saanut Raja ilmestyi viime syksynä.

Neljä tarinaa – neljä näkökulmaa

Pohjois-Suomessa varttunut 26-vuotias Pulkkinen oli teinivuosinaan lupaava juoksija. Hän valitsi kuitenkin toisin – lähti opiskelemaan kirjallisuutta ja filosofiaa Helsingin yliopistoon ja kirjoitti romaanin.

Raja jää elämään mielen sopukoihin pitkäksi aikaa. Henkilögalleria on vahva ja moninainen. Anja Aropalo on 53-vuotias kirjallisuuden professori, jonka mies sairastaa Alzheimerin tautia. Anja on luvannut miehelleen auttaa tätä kuolemaan, kun mies ei enää muista. Päivä päivältä mies loittonee ympäröivästä maailmasta, kunnes hän ei enää muista, ja Anjan olisi lunastettava lupauksensa.

Toisaalla Anjan siskontytär Mari etsii omia ääriviivojaan ja kurkottaa kohti aikuisuutta. Kun Marin tielle astuu äidinkielenopettaja, kolmekymppinen Julian, Mari ihastuu mieheen ja saa vastakaikua. Mari ja Julian ajautuvat suhteeseen, joka voisi paljastuttuaan pilata molempien elämän. Mari haluaa kuitenkin rakastaa, vaikka olo tuntuu hyväksikäytetyltä. Julian haluaa lopettaa suhteen, mutta ei kykene.

Tilannetta seuraa sivusta Julianin kuusivuotias tytär Anni, joka tuntuu ymmärtävän enemmän kuin aikuiset tajuavatkaan.

Nuoren kirjailijan kiehtova tarina

Rajasta näkee, että sen on kirjoittanut nuori kirjailija – toisaalta kielen tuoreudesta, toisaalta pienistä naiiveista yksityiskohdista. Mutta Pulkkinen osaa sukeltaa hienosti eri-ikäisten, niin mies- kuin naispuolistenkin, henkilöhahmojensa pään sisään ja katsoa heidän silmin ympäröivää maailmaa. Kirjassa vuorottelee neljän päähenkilön näkökulmat ja neljä traagista tarinaa, jotka enemmän tai vähemmän kaikki risteytyvät jossain vaiheessa toisiinsa. Esille nousevat elämän suuret kysymykset: kuolema, oikean ja väärän raja, valta ja vastuu.

Pulkkinen on saanut rakennettua henkilöhahmoilleen vahvan perustan. Ne kasvavat sivu sivulta ja nousevat lopulta kuin todellisiksi, lihaa ja verta oleviksi ihmisiksi, joita tulee ikävä, kun kirjasta on kääntänyt viimeisen sivun. Jokaisessa heissä on jotain herkkää aivan kuten Pulkkisen kielessäkin, joka kuljettaa henkilöhahmojen tarinoita vaivattomasti.

Moni asia jää kaihertamaan mieltä – eniten Marin ja Julianin vinoutunut suhde. Erityisesti Julianin tarina nostaa pintaan voimakkaita, inhon ja säälin sekaisia väreitä. Kirja tekee siis tehtävänsä – se herättää tunteita ja pakottaa pohtimaan elämän tärkeitä kysymyksiä.

Ulla Jäntti

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Raja, Riikka Pulkkinen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *