Rajakylän koulu: Lokakuu on Lukukuu

SPR LukukuuLokakuu on lukukuu Oulun Rajakylän koulussa. Se tarkoittaa sitä, että oppilaat lukevat lukukuun aikana vapaa-ajallaan mahdollisimman monta kirjaa ja samalla keräävät kustakin lukemastaan teoksesta sponsoreiltaan pienen avustuksen. Avustukset ohjataan Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Lukukuu on Punaisen Ristin järjestämä valtakunnallinen kampanja, jonka idea on alun perin lähtöisin oululaisten oppilaiden ja opettajien halusta auttaa Haitin maanjäristyksen uhreja. Koulut voivat itse päättää oman lukukuunsa ajankohdan.

Rajakylän koulu on ollut kampanjassa mukana kolme kertaa. Oppilaita auttamishalu on motivoinut lukemaan yhä enemmän, ja vanhemmiltakin tullut palaute on ollut vain hyvää. Rajakylän koulu, kuten myös muut oululaiset koulut tekevät yhteistyötä kaupunginkirjaston kanssa. Kirjaston tätä tarkoitusta varten suunnitteleman Kirjastoreitin avulla oppilaita ohjataan lukuharrastuksen pariin.

Rajakylän alakoulun luokanopettaja Ulla Ruotsi-Mattson on oman koulunsa aktiivisuudesta innostunut. Hän kertoo, että koululla on oma kirjastokin. Se toimii osana mediateekkia, jossa on myös tietokoneita ja tulostusmahdollisuus. Tilat on vastikään uudistettu ja pyritty tekemään viihtyisiksi sohvaryhmin ja istuintyynyin. Tiedonhaun ohessa voi siis hyvin pitää oman mukavan lukutuokion!

Lukukuun aikana oppilaat kirjaavat Lukukuu-passiinsa lukemansa kirjat ja saavat kustakin suorituksen merkiksi tarran. Kuun lopuksi passit esitetään sponsoreille, joilta saadut rahat annetaan opettajalle tilitettäväksi SPR:lle. Luokat saavat kiitoksena Lukukuu-diplomit. Mainetta ja kunniaa jakaa myös Oulun kaupunki, jolla on erikseen oma kirjallisuusdiplominsa erityisen paljon lukeville.

Kullekin luokka-asteelle on laadittu runsaasti vaihtoehtoisia kirjoja sisältävät kirjalistat, ja kun alakoulun lopuksi on lukenut luokka-asteensa mukaisten listojen kaikki kirjat, on suorittanut vaativan kirjallisuusdiplomin. Se ei kovin monelta tietenkään onnistu. Oman luokka-asteensa kirjalistan vähimmäisvaatimukset suorittaneet saavat pikkudiplomin.

Ulla Ruotsi-Matsson on toiminut 1980 alkupuolelta lähtien opettanut Rajakylän koulussa. Eläkkeelle pääsyn rajapyykkikin lähestyisi, mutta työ innostaa jatkamaan vielä senkin jälkeen. Äidinkieli ja erityisesti lukeminen ovat lähellä hänen sydäntään. Niinpä Ulla toimii myös koulukirjaston hoitajana.

– Olen kovassa innoissani siitä, että kirjastollamme on oma tilansa, ja aion kyllä kehitellä eri tapoja, jolla voimme lukemiseen oppilaita lisää innostaa.

Mekin saamme nauttia Ullan töiden tuloksista, sillä hän antoi viidennen luokan oppilailleen tehtävän kirjoittaa aiheesta ’Minä lukijana’. Näihin kirjoituksiin pääsemme tutustumaan seuraavaksi.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Lukukuu, Rajakylän koulu, SPR

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *