Raatteen tien taistelut iPad-applikaationa

Gummerus on ottanut aimo harppauksen sähköisten kirjojen saralla. Se on julkaissut vuonna 2007 ilmestyneestä Raatteen tie –kirjasta tekstillisesti tiivistetyn, mutta monin muun tavoin rikastetun iPad-sovelluksen toisen maailmansodan dramaattisesta alkusoitosta Suomen näkökulmasta. Englanniksi julkaistu Frozen Hell antaa todella uudenlaisen lukukokemuksen harvinaisine videoineen, kuvineen ja muine taustatietoineen.

Talvisodan legendaarinen Raatteen tien taistelu käytiin tammikuun alussa 1940, ja se oli yksi talvisodan tärkeimmistä käännekohdista. Puna-armeijan pyrki katkaisemaan valtakunnan pohjoisessa kapeimmalta kohdalta linjalla Suomussalmelta Ouluun. Taitavan mottitaktiikan, kylmään talveen soveltuvan varustuksen ja hiihtotaidon ansiosta suomalaiset pääsivät nopeasti neuvostoliittolaisten niskan päälle. Suomalaiset liikkuivat taitavasti järvien jäitä ja metsiä pitkin vihollisjoukkojen sivustoille.

Suomalaisten murskaavan voiton ansiosta Raatteen tiestä tuli osa kansallista mytologiaa. Frozen Hell esittelee mielenkiintoisesti ja aidosti tätä tositarinaa siitä, kuinka pieni Suomi voittaa Raatteen tien taistelun moninkertaisesti suurempaa Neuvostoliittoa vastaan hyytävän kylmissä olosuhteissa.

Autenttiset videot taistelutantereelta, kartat, valokuvat, vallinneet olosuhdetiedot yhdistettynä niin joukkojen kokoerojen kuvaajiin kuin suomalaisten ja neuvostoliittolaisten joukkojen johtajien taustatietoihin tuovat sodan todellisuuden hyvinkin elävästi lukijan saatavilla.

Mika Kuljun Raatten tie –teos valittiin vuonna 2007 Vuoden sotakirjaksi. Teos rikkoi myyttejä ja esitteli uusia näkökulmia taistelun tapahtumista, taustoista ja jälkinäytöksestä. Nyt julkaistu Frozen Hell laajentaa teosta oleellisesti, vaikka yhtäältä mieleen palaavatkin ajat 1990-luvulta, jolloin romppu oli kova sana. Teos on suunnattu Englannin ja Yhdysvaltojen markkinoille, eikä sitä ainakaan toistaiseksi olla julkaisemassa Suomeksi.

Frozen Hell -iPad-sovellusta myy Apple, iTunes, App Store.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Frozen Hell, iPad, Mika Kulju, Raatteen tie

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *