Pyhäpäivän ratoksi

Tämä on ollut niitä viikkoja, kun kirjojen lukeminen on rajoittunut lasten iltasatuihin ja maksimissaan kahteen sivuun ennen nukahtamista. Minulla on vajaa olo. Tuntuu kuin olisin tyhmentynyt ja pudonnut kärryiltä. Joka päivä tällä viikolla olen kohtuuttoman kiireen keskellä haaveillut päivästä, jolloin voisin linnoittautua sohvalle ja antaa kirjailijan kuljettaa minut toiseen todellisuuteen.

Tuskaani onneksi lievitti kirjailija, näyttelijä, ajattelija Hannu-Pekka Björkmanin puheenvuoron kuuleminen TEDx Helsinki –tapahtumassa. Tapahtuman ideana on, että ihmiset yhteiskunnan eri osa-alueilta puhuvat 18 minuuttia jostakin heille tärkeästä asiasta ja/tai ideasta. Konsepti perustuu yhdysvaltalaiseen TED-seminaariin. HP puhui desakralisaatiosta eli siitä kuinka olemme luisumassa siihen, ettei mikään ole enää pyhää. Ja siitä, minkälainen merkitys taiteella on taistelussa tätä vastaan.

Erityisesti mieleeni jäi lause ”Jos mikään ei ole pyhää, kaikki on vain arkea.” Björkman sai minut pohtimaan, mikä minulle on pyhää ja mieleeni tuli yksi asia – koti. Minulle koti on pyhä paikka, meidän perheen valtakunta, johon ei päästetä vieraita ihmisiä, katseita eikä ympäröivän maailman pahaa.

Jos Björkmanin ajatukset kiinnostavat, suosittu ja työllistetty näyttelijä on kirjoittanut kaksi kirjaa; Valkoista valoa, 2007 ja Kadonneet askeleet. Matkoja aikaan ja taiteeseen, 2011 (Kirjapaja).

Nyt, pyhäpäivänä, linnoittaudun sohvalle ja pyhitän pyhässä paikassani pitkän hetken lukemiselle ja ero arkeen on selvä.

Mikä sinulle on pyhää?

Comments

Teksti:Jenni Pääskysaari
Avainsanat: Björkman Hannu-Pekka, koti, pyhäpäivä, TEDx Helsinki

Kommentit

Koti on todellakin pyhää, Jaminäki aioin lukea omassa lempipaikassani elikkä keittiössä.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *