Pientä purnausta taidepuheesta

Rakastan kuvataidetta. Mutta taidepuhe. Tiedättehän – se horina, jota esiintyy monesti kritiikeissä ja näyttelyluetteloissa, ja joka tavikselta menee välillä ns. yli ymmärryksen. Onneksi on Pessi Rautio – ja tarpeellinen oivallus ottaa opaskirjasta Neljännestunnissa Nykytaiteen Tuntijaksi (Kustannus Oy Taide) uusi painos. Teos avaa herkullisella tavalla taidekäsitteistöä.

 

Otetaanpa muutama esimerkki Raution taidemaailman aakkosista.

ARVOSTELU = Tärkeä ja odotettu julkinen kirjoitus, jossa ei ymmärretä teoksen tai näyttelyn diskurssia.

INTERTEKSTUAALINEN = Tekstienvälinen. Kuvataiteessa: teos johon tai jonka pressitiedotteeseen on kirjoitettu lainaus joltakin kirjallisuusteoreetikolta tai vaikealta runoilijalta.

KIINNOSTAVA = Kun paatuneinkaan taiteesta puhuja (kuraattori tai kriitikko) ei osaa yhdistää teosta mihinkään, hän kutsuu sitä kiinnostavaksi. Vain nykytaiteessa positiivisin mahdollinen adjektiivi.

KONSTRUKTIVISMI = Ne geometriset muodot, joilla piristetään erilaisten julkisten aulojen ilmettä.

PROJEKTI = Taideteoksen tekemisen akti, ja samalla tuon aktin lopputulos. Nykytaiteilija ei ”tee” taideteosta vaan ”toteuttaa projektia”, koska projektille on helpompi hakea erillisrahoitusta kuin taideteokselle.

TEKOTAIDE = Virheellinen, epäpuhdas taide, joka ei ole tullut ulos taiteilijasta luonnollista tietä kuten oikea, luonnollinen, kaunis ja hyväntuoksuinen taide.

Maalaus instituutiona perustelee maalauksen actionin sinä tunnettuna lausumisen aktina joksi se kuvattoman kuvallisuuden kautta eriytyi. Tämä lausehirviö löytyi MUSTEKALA-kulttuuriverkkolehden arviosta. Tule apuun, Pessi!!!

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: internet, kritiikki, kulttuuri, Kustannus Oy Taide, kuvataide, media, opaskirjat, Rautio Pessi, sanastot, taide

Kommentit

Hih, tämä purnaus ilahdutti! Kirjoitin juuri itse huomiseksi purnauksen siitä, miksi runouden pitää olla hienompaa kuin se onkaan.

Tai sitten olen täysin taidejuntti, kun en ymmärrä minkään taiteen hienouksia. 😉

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *