Perunahistoriikki paljastaa pottujen roolin maailmanmullistuksissa

John Reader: Peruna - Eräs maailmanhistoriaPeruna, pottu, potaatti, mukula, kartoshka – perunasta on moneksi. Suomalaisille peruna on erityisen rakas, syömmehän pottuja keskimäärin 62,5 kiloa vuodessa.

Kesän kynnyksellä, uusia perunoita odotellessa, on peruna taas ajankohtainen aihe. John ReaderinPeruna – Eräs maailmanhistoria antaa syyn katsoa lautaselle uusin silmin. Voiko maailman historiaa oikeastaan tuntea, tietämättä perunan vaiheista?

Peruna on ihmiskunnan ruokkija Andeilta avaruuslennoille asti

Muhkea tietopaketti valottaa perunan matkaa Andeilta ruokapöytiimme. Potaattien tie Perun Cuzcossa sijainneen auringontemppelin kultaisista perunoista kiinalaisen McDonaldsin paistoaltaaseen on ollut pitkä ja vaiherikas.

Perunakadon vuoksi on kuoltu ja perunan voimin on sodittu. Peruna on suojannut keripukilta ja päässyt toimimaan koekasvina geenimanipulaation ensi metreillä. Perunasta on saarnattu kirkossa ja siitä on keitetty viinaa.

Shakespearen aikana perunaa pidettiin lemmennostattajana. Perunoiden uskottiin kiihottavan sukupuoliviettiä ja lääkärit suosittelivat ravinteikkaita perunoita monenmoisiin vaivoihin.

Perunan väitetään muuttaneen maailmanhistoriaa. Ilman pottuja Saksa ei olisi noussut Euroopan johtavaksi teollisuus- ja sotilasmahdiksi vuoden 1848 jälkeen, eikä Venäjä olisi siintänyt niin uhkaavana Saksan itärajoilla vuoden 1891 jälkeen.

Perunan tulevaisuudesta povataan siitäkin jännittävää. Kun astronautit aikanaan kiitävät valloittamaan Marsia, he lentävät avaruuden halki juuri perunan voimin. Suunnitteilla nimittäin on, että tutkimusmatkalaiset kasvattavat omat pottunsa raketissa. Mutta se onkin jo toinen tarina…

Auringonkeltainen kirja perunan historiasta on mukavaa rantaluettavaa. Vai veisikö peruna-kirjan mökkituliaisiksi ja ostaisi kylkiäisiksi pussillisen uusia, tuoreita…

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti:Meri Siippainen
Avainsanat: astronautit, kirkko, lääkärit, maailmanhistoria, raketit, ruokapöytä, Saksa, sukupuolivietti, viina

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *