Pelkkää pintaliitoa – mitä internet tekee aivoillemme?

PinnallisetMinä olen jo tuntenut sen. Oletko sinä? Kahden, kolmen sivun jälkeen keskittyminen herpaantuu. Punainen lanka katoaa. Lukemisesta tulee kamppailu.

Olemme muuttuneet kärsimättömiksi, digiajan lukijoiksi. Siitä aivot eivät tykkää, toteaa Nicholas Carr kirjassaan Pinnalliset (Terra Cognita, 2010). Onneksi peli ei ole vielä menetetty.

Virtuaalinappulat, hyperlinkit, kursorit, meilin kilkatusääni, ponnahdusmainokset – mikä sarjatuli! Netti käyttää kaikki aistimme. Verkko vaatii huomiomme vain hajottaakseen sen. Silti haluamme olla yhteydessä.

Carrin sanoma on tämä: verkko ei ole vain tiedon kanava. Se myös muokkaa aivojamme ja ajatusprosessejamme. Saamme uudesta teknologiasta kyllä kätevästi monenlaista informaatiota – mutta emme ymmärrystä. Verkko silppuaa kykyämme keskittyä ja prosessoida tietoa.

Viiletämme tiedon pinnalla kuin vesimittarit, mutta emme enää osaa tehdä syväsukelluksia.

Carr kiteyttää kompaktiin ja selkokieliseen pakettiin uusinta tutkimustietoa, neurologiaa, psykologiaa ja lukukulttuurin historiaa aina antiikista nykypäivään. Mielenkiintoinen ympyrä näyttää olevan sulkeutumassa. Aikoinaan ihmisen piti siirtyä suullisesta tiedonvälityksestä kirjalliseen ja sen jälkeen oppia ”kadottamaan itsensä” lukemiseen. Se oli temppu, sillä ihmisen taipumus on skannata ympäristönsä tapahtumia jatkuvasti.

Lukevan piti opetella jättämään ympäristö huomioimatta ja harjaantua keskittymään. Vaivanpalkaksi avautui kuitenkin uusi maailma, kun ajattelu alkoi kehittyä. Sanat ruokkivat mieltä, pohdintoja, havaintoja ja mielleyhtymiä. ”Lukiessaan syvästi he ajattelivat syvästi”.

Niin monta kirjaa niin paljon hämmenystä
Ympärillämme painosten meri
ja suurin osa vaahdon peitossa!

Näin pohdiskeli 1660-luvulla elänyt sensori, joka todisti kirjabuumia. Kirjapaino- ja lukutaidon vanavedessä maailmaan uivat matalaotsaiset, lukuhuumaa lietsoivat perättömät teoriat, pornografia, propaganda ja surkeat romaanit.

Carr muistuttaa, että kahden kovan kannen väliin asetettu sivujen sarja on osoittautunut melkoisen kestäväksi teknologiaksi. Meidän pitää kuitenkin opetella kadottamaan itsemme uudelleen.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, internet, kirjat, kulttuuri, lukeminen, media, sielu & ruumis, tietokirja

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *