Pekka Tarkan Lehtos-elämäkerta on suurenmoinen

Olisikohan savolaisuudesta koskaan tullut niin näkyvä ja itsetietoinen osa nykysuomalaisuutta, ellei Joel Lehtonen olisi kirjoittanut herkullisen kirpeitä savolaisromaanejaan, ennen muuta Putkinotkoa?

 

Lehtonen tosin eli ja kirjoitti itsensä irti savolaisuudesta ja siirtyi viettämään kesiään Hämeessä. Miksi näin kävi, sen kertoo Pekka Tarkan Joel Lehtos-elämäkerran toinen osa. Kyllästyminen Inhan tilaan ja sen hankaliin vuokraviljelijöihin, sukulais-Muhosiin, oli niin täydellinen, etteivät Savon kesät enää maistuneet Lehtoselle. Muhoset olivat Putkinotkon henkilökaartin esikuvia ja irtautuminen Savosta merkitsi kirjailijalle myös irtautumista suuren romaanin taakasta, teoksen vastaanoton ristiriitaisuudesta ja kielteisyydestä.

Pekka Tarkan Joel Lehtonen I ja II (Otava) ovat kertakaikkiaan suurenmoinen elämäkerta kirjailijasta, jonka teosten moniulotteisuus ja syvyys eivät aina ole olleet lukevalle yleisölle kovin selviä. Ei Lehtonen sovi pelkän pikareskin kaavaan, sillä hän otti rankasti mittaa suomalaisen yhteiskunnan vaikeimmista ristiriidoista aina viimeistä suurta satiiria ”Henkien taistelua” myöten. Samalla näkyy kuinka kansainvälinen kirjailija Lehtonen oli, valpas oman aikansa tulkitsija ja suurten mestareiden taitava hyödyntäjä.

Pekka Tarkan kirkas teksti ja perusteellinen tutkimustyö palvelevat lukijaa monin tavoin. Aikakauden kirjallinen ja taiteellinen miljöö kiertyy Joel Lehtosen ympärille luontevasti ja terävillä yksityiskohdilla nautiskellen. Kirjailijan oma, välillä tuskainen elämä on kuvattu myötätuntoisesti mutta vailla idealisointia. Kyllähän Lehtonen, kipakkaa laatua, osasi riitaa haastaa ja sitten katkerasti katua.

Avainromaanien henkilöt saavat Tarkan ansiosta avaimen yksi toisensa jälkeen. Se on niin uteliaisuuden kuin tutkimuksen kannalta tärkeää, mutta merkittävintä on kuitenkin Lehtosen teosten rakenteellinen ja geneettinen kuvaus. Jos kerrankin ihmettelet, millaisin langoin kirjallinen teos, yhteiskunta ja kirjailijan elämä on toisiinsa ommeltu, lue Tarkan analyysi Putkinotkosta. Se on unohtumaton ja se muistuttaa siitä, että yhteisyydestä huolimatta tekijä elää oman elämänsä ja teokset omansa.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: elämäkerrat, Joel Lehtonen, kirjailijat, Pekka Tarkka

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *