Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa

Hyvän mielen kirja

Paul Auster, Sattumuksia BrooklynissaIlokseni huomasin, että Paul Austerin syksyllä ilmestynyt romaani Sattumuksia Brooklynissa oli jossakin vaiheessa Mitä Suomi lukee -listalla käännösromaaneista kymmenen parhaan joukossa. Siinä onkin hyvä syy ottaa se Lukupiirin helmikuun kirjaksi.

Itse olen Auster-fani, ja jopa kätellyt häntä käydessäni haastattelemassa hänen vaimoaan Siri Hustvedtiä heidän yhteisessä kodissaan New Yorkin Brooklynissa, jonne hän sijoittaa tämän hurmaavan romaaninsakin.

Sattumuksia Brooklynissa on toisenlaista Austeria kuin mihin on totuttu, mutta yhtä kovaa tasoa kuin muutkin Austerin kirjat, joissa sattumus pelaa suurta roolia. Minua viehättää kirjassa se, että kun ihminen luulee, että elämä päättyy niin silloin se vasta alkaakin.

Kirjan päähenkilö, kuusikymppinen vakuutusasiamies, vaimostaan eronnut Nathan Glass sairastaa syöpää ja tulee Brooklyniin kuolemaan. Auster tuo lukijan eteen yksinäisen miehen, jolla kaikki näyttää olevan finaalissa, edessä on vain kuolema.

Sattuma puuttuu peliin ja Nathanille alkaakin uusi, loistava elämä, sillä Nathanilla on myös rohkeutta ottaa uudet kokemukset vastaan. Kirjasta jäi hyvä mieli pitkäksi aikaa. Mitä mieltä te olitte kirjasta?

Viime perjantaina sai ensi-iltansa myös Richard Yatesin Revolutionary Road -romaaniin pohjautuva samanniminen elokuva. Miten sinä suhtaudut romaanifilmatisointeihin?

Lue muut arviot tästä kirjasta.

Ulla Janhonen
Anna - Lukupiiri

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Paul Auster, Sattumuksia Brooklynissa

Kommentit

Austerin tätä kirjaa en ole vielä ehtinytlukea, mutta muita kylläkin. Jtenkin ihanan erilaisia ne ovat,varsinkin new york -trilogia. Niin synkeää ja yksinäistä, eikä kirjailijakaan ole hassumman näköinen 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *