Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta

Johanna Vehkoon mediakriittinen Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta (Teos) on ajatuksia herättävä puheenvuoro. Uuttakin se opettaa – ainakin minulle. Kuten vaikka sen, että datassa on tulevaisuus. Datajournalismi eli tietokantojen tulkinta ja visualisointi on tosin Suomessa vielä vähän vaiheessa.

 

Kuten on muutama muukin asia. Mediataloilta puuttuu Vehkoon mielestä innostusta, ideoita ja rohkeutta. Aikaa ja rahaa kyllä vielä piisaa.

Oma kauhukuvani on, että lehdet kutistuvat maksullista sisältöä tarjoileviksi alustoiksi tai ilmaista verkkosisältöä haarukoiviksi aggregaateiksi, joissa kaikki harkintavalta jää lukijalle. Vähän siihen malliin kuin netti toimii jo nyt: tietoa on yllin kyllin, mutta jokainen surffaa sen keskellä täysin omillaan. Kriittistä lukutaitoa ei paljon opeteta kouluissa.

Mieltäni piinaa myös ns. muna vai kana –ilmiö. Pelkään nykymedian uskovan, että jokainen hömppäotsikon klikkaus tarkoittaa sitä, että hömppää halutaan lisää. Vehkoon sanoin: Jos tuijottaa vaan klikkausten määrää ja tekee siitä päätelmänsä, lehtien kannattaa lähinnä julkaista eläinvideoita tai kuvia tisseistä.

Vehkoo erittelee hyvin niitä journalismin piirteitä, jotka ovat täyttä tätä päivää – vaikka mediatalot eivät sitä ole niihin havahtuneet. Esimerkiksi sen, että monet menestyksekkäät julkaisut ovat kuin tietyille yleisöille suunnattuja erikoisliikkeitä, ja että personalisoidut uutiset ovat pop. Etusivua on jo hieman turha tehdä entiseen, maailmoja syleilevään malliin.

Pirstoutumisessa piilee vaara. Jos journalismi kapeutuu ja ihmiset eristäytyvät samanmielisten lokeroihin, kuka sitten ovelasti tyrkyttää heille kaikkea muuta – vaikka talouspolitiikkaa koskevaa – asiaa maailmasta? Jaa-a. Vähän pahalta näyttää. Jos mediat älyävät ottaa kansalaiset mukaan, erikoistuvat, taustoittavat perusteellisesti ja tekevät maailmaa lukijoilleen ymmärrettävämmäksi, niin tulevaisuus näyttää Vehkoon mielestä ihan hyvältä.

Datajournalismiinkin tarvitaan ihmisiä. Robotista tai hakkerista ei ole henkilökuvan laatijaksi.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arviot, bloggaus, internet, journalismi, media, Teos, tietokirja, Vehkoo Johanna

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *