Päin näköä! Sata vuotta suomalaista sarjakuvaa

Päin näköä!Päin näköä! on kirjauutuus, joka juhlistaa satavuotiasta suomalaista sarjakuvaa. Sarjakuvantekijöitä on enemmän kuin koskaan, ja suomalaisesta sarjakuvasta on tullut elinvoimainen, ulkomaillakin tunnustettu taiteen laji. Aliarvostetusta työstä on viimein tullut myös joillekin tekijöilleen leipälaji.

Suomalainen sarjakuva elää varsinaista kultakauttaan. Sarjakuvan tekijöitä on enemmän kuin koskaan, ja alan ammattijärjestössäkin on jäseniä satakunta. Vaikka muutamat heistä saavatkin elantonsa sarjakuvistaan, useimmat elättävät itsensä sarjakuvien ohella kuvataitelijoina ja/tai opettajina.

Päin näköä! –kirja ei ole sarjakuvan historiikki. Pikemminkin se kertoo taiteenlajin nykytilasta ja antaa suunvuoron itse taiteilijoille. Kirjaan on haastateltu 16:tta nykysarjakuvantekijää. He ovat luoneet omaperäisiä visuaalisia maailmoja ja näin jättäneet merkittävän jäljen suomalaiseen sarjakuvaan. Kukin taiteilija on haastattelujen ohella tehnyt kirjaan kolmen sivun sarjakuvan, jonka syntytarinan he myös kertovat.

Kirjan taiteilijoita on mukana myös Kiasmassa alkuvuodesta 2012 avautuvassa nykysarjakuvan näyttelyssä, jonka näyttelyteoksena opus myös toimii.

Kirjan tekijät, Ville Hänninen ja Harri Römpötti ovat pitkään sarjakuvan parissa töitä tehneitä toimittajia. He ovat omien sanojensa mukaan valinneet teoksessa mukana olevat tekijät muun muassa näiden korkean taiteellisen tason perusteella. Teokseen haastatellut taiteilijat ovat Mari Ahokoivu, Terhi Ekebom, Matti Hagelberg, Jyrki Heikkinen, Kati Kovacs, Mika Lietzen, Hanneriina Moisseinen, Tommi Musturi, Pauliina Mäkelä, Ville Ranta, Aapo Rapi, Anna Sailamaa, Ville Tietäväinen, Katja Tukiainen, Marko Turunen ja Amanda Vähämäki.

Osta Päin näköä!

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Aapo Rapi, Anna Sailamaa, Hanneriina Moisseinen, Harri Römpötti, Jyrki Heikkinen, Kati Kovacs, kirja, Mari Ahokoivu, Matti Hagelberg, Mika Lietzen, Pauliina Mäkelä, sarjakuva, Terhi Ekebom, Tommi Musturi, Ville Hänninen, Ville Ranta, Ville Tietäväine

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *