Oppaita neulomiseen: Myssystä sukkiin, Puikoissa

Neulomiskuume leviää – ohjekirjoja poropeukaloille ja perehtyneille

Oikein, nurin, oikein, nurin opastettiin ala-asteen käsityötunnilla. Tuntien hikisen uurastuksen tuloksena syntyi muhkurainen sukka, joka jäi tuskastuneen tekijän käsissä paria vaille. Vaikka kokemuksesi lajista nimestä neulominen olisivat yhtä kurjia kuin minulla, suosittelen silti antamaan puikoille uuden mahdollisuuden tuoreiden neulomisoppaiden suosiollisella avustuksella. Sitäpaitsi, neulominen on nyt nii-in coolia, ja sitä harrastavat (Stitch’n bitchin mukaan) muun muassa Uma Thurman ja Madonna!

Myssystä sukkiin: Kauniita ohjeita skandinaaviseen makuun

Myssystä sukkiinMyssystä sukkiin on aikuisempaan makuun tehty ohjekirja neulomisen harrastajille. Monipuolisen kirjan ohjein valmistuvat niin päähineet, kaulahuivit, lapaset, sormikkaat, sukat kuin muodikkaat saalitkin. Monet ohjeet ovat tyyliltään rauhallisen skandinaavisia ja todella kauniita. Kirja soveltuu parhaiten perusasiat jo hallitseville, sillä teoria on jätetty oppaasta kokonaan pois. Osa ohjeista sujuu tässäkin kirjassa suurilla puikoilla ja paksusta langasta turhia hienostelematta, mutta osa vaatii jo runsaasti taitoa kirjoneuleineen ja erikoistekniikoineen. Kirjaan on kelpuutettu mukaan kaiken kaikkiaan noin 50 neule- ja virkkausohjetta kuvineen. Erikoismaininnan kirja ansaitsee siitä, että se tarjoaa myös monia miestenvaatteiden ohjeita.

Loppuun on liitetty lapasten ja sukkien perusohjeet, sekä niihin sisältyvät taulukot, joista selviää, minkä verran silmukoita tai kerroksia tarvitaan kuhunkin kokoon työn eri vaiheissa.

Mia Ratilainen

 

Puikoissa: Värikästä, helppoa ja hyväntuulista

Anu Harkki, PuikoissaPuikoissa on poropeukalon ja aiemmin käsitöitä kaukaa ihailleen unelma, joka takakansitekstin varoituksen mukaan ”herättää neulomishimon salakavalasti”. Kirjasta löytyy viitisenkymmentä näyttävää ohjetta, joista osa on perusjuttuja kuten säärystimiä, pipoja ja söpöjä vauvanvaatteita, joiden näyttävä ulkonäkö on saavutettu mestarillisen taituruuden sijaan yksinkertaisin keinoin mm. värikkäitä efektilankoja hyödyntämällä. Se toinen osa onkin jotain ihan muuta, nimittäin mukana on mm. mohairlangasta tehdyt käsiraudanpehmusteet, mielettömän kaunis jäännöslangoista väsätty ”Kukkahippaa” huivi sekä ihania tuunausideoita. Miltä kuulostaisi esimerkiksi vanhasta villapaidasta huovuttamalla tehdyt tossukat? Ohjeita ja motivaatiota tehostavat upeat kuvat ja kirjan vilpittömän hyväntuulinen yleistunnelma. Kirja sopii mainiosti noviisin käsiin, vaikkakin työtapojen ohjeet on etsittävä muualta – ne nimittäin puuttuvat tästä kirjasta. Neuleohjeiden salaperäisen lyhenneviidakon kirja toki avaa selkokieliseen muotoon.

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Anu Harkki, Myssystä sukkiin, Puikoissa

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *