Operaatio Oksanen

Sofi Oksanen katsoo vaativasti uuden Imagen kannesta. Tätä juttua ei voi ohittaa. Ei, vaikka ensimmäinen ajatukseni on: eikö Sofi ole jo pumpattu tyhjiin? On käsitelty rastat ja brändäys, kustannuskiistat ja syömishäiriöt. Imagen juttu osoittautuu kuitenkin antoisaksi. Siinä kerrotaan, millaisia apuvoimia Oksasella on ollut matkassaan. Ja millaista tahtoa.

Parnasson mielestä jutussa on samaa henkeä kuin viime päivien jääkiekkokolumneissa. ”Esiin on astunut sukupolvi, joka ei enää pelkää menestymistä eikä ajattele pienesti.”

Oksanen on kuin jääkiekon maailmanmestaruus.

Nuoren naiskirjailijan menestys ja omaleimaisuus on ollut medialle herkkupala ja kirjalliselle kulttuurille mahtava energiapanos, mutta jokohan Sofia yliannostellaan? Fanitan Oksasta sata lasissa, mutta suomalaisessa kirjallisuudessa tapahtuu muutakin.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: kirjailijat, kirjakauppa, kirjankustannus, lehdet, media

Kommentit

Olen samaa mieltä Phylin kanssa. Oksanen on todella hyvä kirjailija. Muistan, miten intoilin jo Stalinin lehmät -kirjasta. Eikä Sofista oltu silloin vielä kuultu paljon mitään! Kyllä esikoisesta näki, että kynä pysyy Sofin kädessä. Se, miten julkisuus on häntä kaiken kaikkiaan käsitellyt on vähän eri juttu.

Ihmeellisen seesteisen ja miellyttävän näköinen Sofi tässä kuvassa. Virkistävä poikkeus tavanomaisista kuvista. Paitsi ettei Sofista oikein taida saada kovin ”tavanomaista kuvaa”. Hyvä tyyppi, loistava kirjailija ja mielenkiintoinen esiintyjä, kaikilla areenoilla.

Olen lukenut kaikki hänen kirjansa, joten mielipiteelle on pohjaa. Olen nähnyt hänet aika monessa kirjallisessa tilaisuudessa, ja fiksuuden ja hienot kirjoittamisen lahjat ovat myös faktaa. Luonnollisesti makuasioista voi kiistellä, mutta voidakseen arvostella häntä kirjailijana, kannattaa ensin tutustua hänen tuotantoonsa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *