Onko lukeminen rahasta kiinni?

Kallion kirjastoKulttuuriministeri Paavo Arhinmäki lipsautti tässä taannoin, ettei ole enää käynyt kirjastossa, kun hänellä on nyt varaa ostaa kirjoja. Vaikka kyseessä olikin varmaan ajattelematon lausahdus, niin vähän kirpaisi kyllä, että näinkö vakavasti kulttuuriministeri kirjastot ottaa. Että kirjastossa käydään vaan silloin, kun ei ole varaa ostaa kirjoja. 

Kukaan tuskin kieltää, etteikö kirjastot ole köyhille tärkeämpiä kuin rikkaille, vaikka kirjakaupoissakin kirjat ovat tänä päivänä pian alehyllyssä ilmestymisensä jälkeen. Kirjastot ovat yksi syy, miksi suomalaiset ovat keskivertokansaa lukeneempia. Täällä ei voi vedota siihen, ettei ole varaa ostaa kirjoja, jos lukeminen ei kiinnosta. Lukemattomuuteen ovat syynä ihan muut syyt.

Yleensä juuri miehiä sätitään siitä, etteivät he lue. Ja tottahan se osittain on. Naiset lukevat taatusti enemmän, mutta on niitä sellaisiakin miehiä, jotka lukevat. Ja paljon. Miehistä on haluttu vain hemmotella ajatusta, etteivät ne avaa kirjaa kuin pakon edessä. Ne kun räpläävät kuulemma mieluummin tietokoneita.

Se on kyllä totta, että tällä hetkellä mitään ylivoimaista miesten lukuhalun herättäjää ei ole. Kalle Päätalo sen aikanaan teki. Ne miehet, jotka eivät muuten kirjaan tarttuneet, lukivat jokasyksyisen Päätalon uusimman.

Mutta palatakseni tuohon kirjastoon, niin ei se kirjastoillakaan helppoa ole. Tänä päivänä kirjastojenkin pitää kamppailla lainaajamääristä, että määrärahoja tippuisi edes entisen tahtiin. Kuntien talouskurjuudessa kirjastoihin ei olla tunkemassa ensimmäisenä määrärahoja, kun ne on varattu jo johonkin ”tärkeämpään”. Ja kaikki kirjaston asiakkaat eivät edes kirjoja lainaa, vaan painelevat esimerkiksi kirjaston tarjoamille tietokoneille.

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Kalle Päätalo, kirjakaupat, kirjastot, Paavo Arhinmäki

Kommentit

Itse käytän kirjastoja perheeni kanssa paljon, mutta myös ostan kirjoja, ei jokaista kirjaa, jonka lukee vain kerran tarvitse hyllyyn asti hankkia. Kirjoilla on ikävä kyllä usein säilytysongelmia.

Miesten kirjoista tulee mieleen Päätalon lisäksi myös Papillon 1970-luvulta. kirjaa saa divareista tai kirpputoreilta. Monesti kirjan divari- ja kirpputorikappaleet ovat täynnä mustia sormenjälkiä eli kirjaa on luettu koneenrassauksen ohessa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *