Olet mitä syöt.

Minusta on ollut aina täysin aivotonta pupeltaa naama hiessä eineksiä, joita valmistajat ja kauppiaat kutsuvat harhaanjohtavasti ”ruoaksi”. Paskanmarjat ne mitään ruokaa ovat! Ne ovat synteettisiä, ruoankaltaisia taudinaiheuttajia, joihin teollisuus on pumpannut ”lisäravinteita”, eli luonnollisessa ympäristössään toimivia hivenaineita ja vitamiineja kehnosti jäljitteleviä lisiä, joilla syöpäpommeja markkinoidaan kaiken etiikan vastaisesti ”terveysvaikutteisina”.

Tai no, mitä voi odottaa ihmisiltä, jotka myös hakisivat jokaiseen itsekseen paranevaan nuhaan antibiootteja ja kiikuttaisivat mitään kysymättä vauvat rokotettavaksi, kun jonkun lääkevalmistajan kustantamassa tutkimuksessa löydetään esimerkiksi ”hengenvaarallinen influenssa”. Rokotteet muuten valmistaa myös sama yritys ja koska yrityksen strateginen työryhmä on ovela, niin kallis rokote syötetään tyhmälle kuluttajalle pelottelemalla, että ilman tätä ylihintaista rokotetta lapsenne saattaa kuolla. ”Tai hei, sanotaankin niin, että lapset voidaan suojata varmasti vain tuplarokotteella, niin saadaan tuplahillot!”. Ja vanhemmat tottelevat kuin tahdottomat marsut ilman, että edes tiedustelevat, onko tuotetta edes testattu. Mutta ei tästä fiktiosta sen enempää. Mennään aiheeseen, joka koskee myös lapsettomia idiootteja – ruokaan.

Jokaisen, jota hieman arveluttaa se tosiasia, että länsimaisia – tutkijoiden mukamas huippuunsa terveelliseksi kehittämiä – ruokavalmisteita syövät ihmiset ovat maapallon sairaimpia, kannattaisi lukea Michael Pollanin kirja Oikean ruoan puolesta.

Nykyään moni luulee syövänsä ”ruokaa”, vaikka tosiasiassa he syövät ruoan kaltaiseksi tehtyä ruoankorviketta. Tällainen on esimerkiksi margariini, joka on voin korvike. Aikoinaan Yhdysvalloissa oli jopa laki (säädettiin 1938), että tuotteesta piti käydä ilmi, mikäli kyseessä oli korvike, ei aito asia. Mutta teollisuus ei tästä pitänyt, sillä korvikkeet olivat iso bisnes. Raha siis ratkaisi ja painostuksen alla laki kumottiin 1973. Nyt siis margariiniakin sai kutsua ruoaksi. Ja kun nutritionismin nimissä siihen synteettiseen paskapakettiin truutattiin milloin mitäkin vitamiinia, siitä saatiin ”terveysruokaa”.

”… sitä voi loputtomiin rukata uusiksi, jolloin se voi aina toipua nutritionismin noloimmistakin takinkäännöksistä – jopa sellaisesta hätkähdyttävästä tiedosta, että sen tärkein ainesosa saattaa aiheuttaa sydänkohtauksia ja syöpää.”

Teollisuus haluaa tuottaa paljon, ei parasta. Kilpailua on jo vuosikymmenet hallinnut synteettisellä lannoitteella kasvatettu halpa ja täysin ravintoköyhä maissi sekä vehnä. Ja koska massatuotanto sisältää merkittävästi vähemmän niitä ravintoaineita, mitä tarvitsemme, tulkitsee vatsamme sen näläksi. Syömme siis vähän lisää paskaa. Alueilla, joissa ei syödä länsimaista ”terveysruokaa” muusta teollisesta itsemurhasta puhumattakaan, ei esiinny ylipainoa, diabetestä, syöpää, hammaskaaren vääristymiä tai edes kariesta. Eikä tämä ole vain tämän huruakan väite, vaan löydät kirjasta tutkimukset, joilla nämä asiat on todistettu.

Ja sitten fakta lihantuotannosta: kun lihaa halutaan tuottaa paljon ja nopeasti, kasvatetaan karjaa sille sopimattomalla hormonirehulla. Tämä aiheuttaa eläimissä tulehdussairauksia joita sitten hoidetaan antibiooteilla. No, sitten tulee karppaamisestaan huolimatta keskivartalolihava 30-vuotias perheenäiti ja vetäisee pihvit naamariinsa. Sitten ihmetellään yhdessä gynekologin kanssa, kun kuukautiset ovat niin epäsäännölliset ja naamassa kasvaa krookus.

Me olemme sekasyöjiä. Paino-ongelmamme syy ei ole hiilihydraatit tai mikään mukaan elin- ja hormonitoiminnoillemme tärkeä yksittäinen osa. Ihminen on ylipainoinen, koska a) syö liikaa ja liikkuu liian vähän ja/tai b) syö paskaa.

Puhdas ravintorikas ruoka kasvaa puhtaasta ravintorikkaasta maasta. Nykyään joudumme syömään kolme omenaa saadaksemme saman määrän vitamiineja, kuin 70 vuotta sitten olisimme saaneet yhdestä. Me syömme määrällisesti satoja kaloreja enemmän päivässä, kuin mitä ruumiillista työtä tehneet ihmiset sata vuotta sitten – silti aikoinaan kadonneet, keripukkia muistuttavat puutostaudit ovat palanneet ”sivistysmaiden” lastenlääkäreiden vastaanotoille. Maksamme ”terveellisestä ruoasta” huomattavasti enemmän kuin mitä maksettiin 1900-luvun alussa. Mutta vielä enemmän maksamme sairauskuluja.

”Tieteelliset teoriat ruokavaliosta ruokkivat myös lääketieteen liiketoimintaa. Uudet teoriat poikivat uusia lääkkeitä diabeteksen, korkean verenpaineen ja kolesterolin hoitoon, uusia hoitomenetelmiä kroonisiin sairauksiin sekä uusia ruokavalioita, jotka rakennetaan uuden teorian mukaisesti yhden, jalustalle nostetun ravintoaineen ympärille samalla kun toinen sysätään syrjään. Ennaltaehkäisyn merkityksestä kuullaan paljon sanahelinää, mutta yksityinen terveydenhuoltoala kerää sievoisemmat voitot kroonisten sairauksien hoitoon tarkoitetuista uusista lääkkeistä ja hoitomenetelmistä kuin ihmisten syömistottumusten täysremontista.”

Katos perkele, sieltä se lääketeollisuus taas tupsahti… No mutta, päätän tämän palopuheen paljastamalla, että en ole koskaan syönyt eineksiä tai marinoituja hormoni-antibiootti-lihoja, ostan mahdollisuuksien mukaan pelkkää luomua ja valmistan kaikki ruoat itse. Syön sen verran, mitä kulutan. Sattumaa tai ei, täytän syksyllä 34 vuotta, painoindeksini on 19,5, olin viimeksi sairaana lähes kaksi vuotta sitten (tavallinen flunssa, kesti kaksi päivää), minulla ei ole koskaan ollut reikiä hampaissa enkä ole koskaan tarvinnut antibiootteja.

Kuva-arvoitus: Mitä ylemmällä astialla oleva näyte on?

Todennäköinen vastauksenne: Sokeria.

Oikea vastaus: Ja ketunnenät on. Se on teollista paskaa, jota hölmöt ostavat sokerina. Se tumma siinä alla on sokeria, jossa on edelleen kaikki terveelliset vitamiinit ja hivenaineet. Siinä on ihana, makea tuoksu. Sitä voi käyttää aivan, kuten olette tottuneet valkoista kuolemaakin käyttämään. Itse tein luomumansikka-raparperi-rahkapiirakan.

Comments

Teksti:Elli Mäkilä
Avainsanat: diabetes, kolesteroli, lihavuus, luomu, Michael Pollan, ravinto, Ruoka, sydänsairaus, syöpä, terveys, verenpaine

Kommentit

Ihan sama mitä sinä loppujen lopuksi syöt . Todellinen myrkky on stressi…Jatkuva stressi on paljon epäterveellisempää se kun joisit vaikka kokista ei stressaantuneena.

Nää tällaset ”pitää syödä terveellisesti ja kevyt ruokaa” on niin tekopyhä paskaa. Bisnestä sekin vaan on.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *