Ohto Manninen ja Kauko Rumpunen (toim.): Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944

Rytin päiväkirjaa peukaloitu sodan jälkeen

Risto Rytin päiväkirjan käyttökelpoisuus lähteenä epäilyttää tutkijoita. 

Presidentti Risto Rytin sota-ajan päiväkirja herättää tutkijapiireissä keskustelua sen käyttökelpoisuudesta lähteenä. Kansallisarkistosta ja Hoover-instituutin arkistosta Yhdysvalloista löytyvä päiväkirja on kirjoitettu puhtaaksi sodan jälkeen, joten siitä on todennäköisesti poistettu joitakin osuuksia.

Ribbentrop-sopimuksesta väitellyt tohtori Markku Jokisipilä kiinnittää huomiota siihen, ettei kaikista tapahtumista ja tapaamisista mm. Mannerheimin kanssa ole merkintöjä. Päiväkirjaa on selvästi toimitettu konekirjoituksen yhteydessä.

»Pitää ottaa huomioon, että sotasyyllisyysoikeudenkäynti vaikutti taustalla. Kyse on oikeudenkäyntiä varten kootusta materiaalista», Jokisipilä painottaa.

Toisin kuin SK kertoi, oikeuskanslerinviraston arkistosta löytyvä päiväkirja on ollut tutkijoiden ulottuvilla. Sitä ei ole kuitenkaan aina hyödynnetty, koska päiväkirjassa on puutteita eikä se ole täysin autenttinen.

Jokisipilä arvelee, että päiväkirjasta on poistettu mm. Saksan kanssa 1940 solmittuun kauttakulkusopimukseen liittyviä seikkoja. Sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä kauttakulkusopimus oli keskeinen aihe, joten Rytillä oli motiivi häivyttää rooliaan. Muistiinpanoissa Ryti korostaa, että Suomi taistelee omaa sotaansa Saksan rinnalla. Tätä sanomaa on ilmeisesti haluttu painottaa päiväkirjaa puhtaaksikirjoitettaessa.

Vaikka päiväkirjassa on puutteita, se tarjoaa mielenkiintoisen kurkistusaukon sota-ajan politiikkaan. Aivan täydellisiä ja »aitoja» eivät ole myöskään J.K. Paasikiven tai Urho Kekkosen päiväkirjat. Paasikivi teki päiväkirjoihinsa jälkikäteen muutoksia, Kekkonen taas jätti tärkeitä asioita kirjaamatta ylös.

»Jos irtautuu puhtaasta tutkijan roolista, Rytin päiväkirjoista jää perusrehellinen vaikutelma», Jokisipilä sanoo. Hyvin autenttisena hän pitää mm. kuvausta Adolf Hitlerin tapaamisesta 4.6.1942. Epäselväksi jää yhä, mihin päätyivät Rytin muistiinpanot, joiden pohjalta päiväkirja ilmeisesti laadittiin. Päiväkirjan tukena ovat voineet olla myös Rytiltä säilyneet muistilappuset ja hänen ilmiömäinen muistinsa.

Teksti: Jarkko Vesikansa/ SK

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *