Nyt riittää –sarjakuvaa ihmisoikeuksista

Luen melko vähän sarjakuvia, mutta syksyllä minulle tarjottiin luettavaksi yhtä, jonka arveltiin kiinnostavan minua. Ja kyllähän tämä pysäytti.

Zahran paratiisi (Like 2011) tuntuu erityisen ajankohtaiselta nyt Pohjois-Korean uutisten jälkeen. Sillä erolla, että Zahran paratiisissa Iranin sorretut sanovat: nyt riittää.

Kirja sai alkunsa blogissa nettisarjakuvana. Iranilais-yhdysvaltalainen ihmisoikeusaktivisti Amir ja taiteilija Khalil halusivat kertoa, mitä Iranissa todella tapahtuu. Tekijät eivät ymmärrettävästi ole kertoneet julkisuuteen oikeita nimiään: tällaisesta teoksesta johtajat tuskin antaisivat aplodeja.

sarjakuvasivu

Sarjakuvakirjassa nuori mielenosoittaja Mehdi katoaa Iranin vaalien epäilyttävän lopputuloksen jälkeen vuonna 2009. Rohkea äiti ja veli etsivät sinnikkäästi Mehdiä sairaaloista, ruumishuoneilta ja vankiloista. He pelkäävät tämän joutuneen muiden toisinajattelijoiden tavoin Iranin suurimmalle hautausmaalle –Zahran paratiisiin. Tarina on kuviteltu, mutta samalla totta tuhansien ihmisten elämässä. Iranin vääristellyiksi syytettyjen vaalien jälkeen protestoijat tukahdutettiin voimakeinoin, ja tuhansia kuoli ja katosi.

Voimallakaan ei pystytä silti kaikkeen. Kuolleet, kadonneet ja paenneet ovat muodostaneet uuden, toisenlaisen ja kuvitteellisen Iranin: demokraattisen ja moniarvoisen.

Järkyttävä sarjakuva antaa uutisten ihmisille kasvot. Tällaisia kirjoja tarvittaisiin lisää.

Kansi: Zahran paratiisi

Sarjis ilmestyy myös nettisivulla www.zahrasparadise.com

Comments

Teksti:Heidi Ylitalo
Avainsanat: Amir & Khalil, ihmisoikeudet, Iran, Like, poliittinen sarjakuva, Zahran paratiisi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *