Nuorten kirjasuosituksia: Minä lukijana, osa 2

Joonas Minä lukijanaJatkamme vielä sarjaa. Oulun Rajakylän viidennen luokan oppilaat kirjoittivat opettajansa Ulla Ruotsi-Mattsonin johdolla aiheesta ’Minä lukijana’.

Joonas (kuvassa)

Luen yleensä kerran päivässä tai useammin. Luen aina koulun jälkeen, melkein aina omassa huoneessa sängyllä. Pidän paljon fantasiakirjoista, mutta en pidä tietokirjojen lukemisesta. Minä en oikeastaan tiedä, miltä minusta tuntuu, kun luen, koska uppoudun kirjaan niin syvästi. Lukeminen on kivaa koska sitä voi tehdä yksin tai yhdessä. Haluaisin lukea seuraavaksi kirjan nimeltä Narnian tarinat Hopeinen tuoli. Suosittelisin muille luettavaksi Harry Potter-kirjat kokonaan.

Veera

Minä luen yleensä noin kerran tai kaksi päivässä, jos minulla on hyvä kirja. Jos minulla ei ole kiinnostavaa kirjaa, niin lukeminen voi jäädä vähän sikseen. Luen yleensä iltaisin. Joskus saatan lukea aamulla, mutta hyvin harvoin. Tykkään lukea illalla varsinkin ennen nukkumaan menoa. Luen yleensä sohvalla. En oikein tykkää lukea missään muualla, paitsi autossakin on ihan kiva lukea. Jos matka on pitkä ja tylsä. Tykkään lukea hyvin paljon jännitys- ja fantasiakirjoja. Fantasia-kirjoista tykkään hieman enemmän; koska ne voivat olla myös samaan aikaan jännittäviä.

Minä en itse pidä kovin humoristisista kirjoista, sillä niistä puuttuu se jännitys josta kovasti pidän. Kyllä jotkut humoristiset kirjat ihan menee mutta en silti hirveästi pidä niistä. Lukeminen tuntuu tosi ihanalta silloin varsinkin, kun on hyvä kirja ja siinä joku jännittävä kohta, ne hetket ovat ihania! Lukeminen on minusta siksi kivaa, koska siinä pääsee ihan toiseen maailmaan.

Joskus lukeminen saattaa olla tylsää jos ei huvita lukea mutta on pakko, tai silloin jos luet itsesi mielestä huonoa kirjaa. Mutta muuten se on ihan kivaa! Haluaisin seuraavaksi lukea esim. Soturikissat ja Narnia-sarjan. Suosittelisin innokkaille lukijoille Harry Potter-kirjoja, sillä ne ovat aivan uskomattoman hyviä! Lue niin mielikuvituksesi kasvaa!

Sanna

Minä rakastan lukemista. Se on yksi lempiharrastuksistani. Luen joka päivä jos on hyvä kirja. Luen yleensä mihin aikaan tahansa, jos on aikaa. Pidän lukemisesta erityisesti rauhallisessa paikassa, missä ei ole hälyä eikä melua. En todellakaan haluaisi lukea hirveässä ihmismassassa, jossa ei pysty keskittymään kunnolla. Kun luen, uppoudun tyystin muuhun maailmaan, ja kuvittelen joko itse olevani päähenkilö, tai sitten vain vähän niin kuin näen sen elokuvana päässäni.

Lukeminen on mielestäni siksi kivaa/tärkeää, koska niitä kirjan tarinoita ei ole elokuvana, mutta kaikista upeinta on se, että voin itse kuvitella sen maailman, eikä tarvitse katsoa jo keksittyä maailmaa. Haluaisin lukea seuraavaksi lisää Soturikissa-kirjoja ja Erin Hunterin kirjoittamia kirjoja. Suosittelisin ehdottomasti Harry Pottereita, Soturikissa-kirjoja ja, jos olet heppafani, niin Nummelan Ponitalli-kirjoja. Lehdistä suosittelen Aku Ankkaa ja Koululaista.?

Sanni

Luen todella usein, yleensä joka päivä. Luen eniten iltaisin ennen kuin alan nukkumaan, joskus luen kyllä päivälläkin. Luen enimmäkseen kotona, illalla sängyssä tai sohvalla. Pidän paljon fantasiakirjoista kuten Harry Pottereista ja Supermarsuista. En tykkää lukea kirjoja, joissa asiat selitetään niin, ettei niistä tajua mitään.

Kun luen, minusta tuntuu ihanalta, koska voin uppoutua kokonaan toiseen maailmaan kirjan avulla. Kun lukee illalla, se auttaa myös nukahtamaan paremmin. Lukeminen on kivaa, koska se on mukavaa ajanvietettä, ja kirjat eivät koskaan lopu kesken. Haluaisin lukea seuraavaksi Myyttihoveja, koska ne kuulostavat kiinnostavilta ja ovat fantasiakirjoja. Muille suosittelen Harry Pottereita, Supermarsuja ja Koululaisia. Lue niin et kadu sitä.

Viideluokkalaisten kirjasuositukset:

  1. Harry Potter -sarja
  2. Narnia-sarja
  3. Supermarsu-sarja
  4. Soturikissat-sarja
  5. Nummelan Ponitalli -sarja
  6. Myyttihovi
  7. Aku Ankka
  8. Koululainen

Selvää oli, että 11-12-vuotiaita kiinnostavat erityisesti fantasia ja jännitys. Kaikki – niin tytöt kuin pojat – mainitsivat ainakin jomman kumman genren. Yksi oli kuitenkin yli muiden, Harry Potterit tuntuivat kiinnostavan lähes kaikkia. Myös Narnia-sarja sai useamman maininnan. Kaksi suomalaistakin kirjasarjaa – Supermarsu ja Nummelan Ponitalli – pääsi listoille. Hienoa! Eikä pidä väheksyä Aku Ankkaa tai koululaisten omaa Koululainen-lehteä! Kaikki lukeminen on hyväksi ja helpommasta päästä on hyvä aloittaa, jos ei lukeminen tahdo muuten maistua.

Lämpimät kiitokset Rajakylän viidennen luokan oppilaille ja luokanopettaja Ulla Ruotsi-Mattsonille!

Lue myös edellinen osa!

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjasuositukset, lapset, lukeminen, nuoret

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *