Nicholas Shaxsonin aarresaaret eivät ole sadusta

Sain vihdoin alkuviikosta käsiini brittitaloustoimittaja Nicholas Shaxsonin kirjan Treasure Islands, jonka aiheena ovat heikosti tunnetut globaalitalouden varjoilmiöt, veroparatiisit. Teoksesta on puhuttu, sillä Shaxsonilla on uudenlainen näkökulma: veroparatiisit eivät suinkaan ole vain pikkuisia palmusaaria vaan löytyvät liki kotioviltamme, kuten keskeltä Lontoota. Kävin kuulemassa kirjailijaa Kepan ja Into kustannuksen tilaisuudessa Helsingissä.

 

Toimittajat saivat risoton ja karitsanpaistin ohella eteensä ytimekkään kalvosetin sekä suomennetun esipuheen/loppusanat Shaxsonin kirjasta. Koko teos ilmestyy marraskuussa otsikolla Aarresaaret – miehet jotka ryöstivät maailman (Into). Teos on tiukkaa ja pitkälle tutkittua asiaa, mutta sujuvasti kirjoitettu. Sivut humahtavat eteenpäin hetkessä.

Idea kirjaan syttyi kun Shaxson päätyi toimittajamatkalle Gaboniin. Siellä hän huomasi päätyneensä keskelle korruptiopalvelukulttuuria, jonka langat ulottuvat kauas maan ulkopuolelle.

– Veroparatiisi tarkoittaa pakoa rikoslainsäädännöstä, sääntelystä, läpinäkyyvyden vaatimuksesta ja yhteiskuntavastuusta, Shaxson määrittelee. 

Veroparatiisi tarjoaa houkuttelevat, poliittisesti vakaat puitteet ja rakenteet, joissa voi kiertää lakeja.

Puhutaan maailmanlaajuisesta systeemistä, jonka vaikutukset ovat Shaxsonin mukaan massiiviset. Otetaan esimerkiksi vauraiden maiden apu köyhimmille maille.

– Yksi dollari sisään, kymmenen ulos, Shaxson tiivistää.

Shaxson laittaa veroparatiisilistojensa kärkeen Yhdysvaltain ja Iso-Britannian kaltaiset maat. Se yllättää.

– Lontoon vahvuus juontaa juurensa veroparatiisiverkostoista, jotka ruokkivat sitä, Shaxson sanoo ja yrittää selventää Cityn monimutkaisia, demokratiaa pakenevia vallan ja rahan kytköksiä. Hän korostaa, että systeemi on haitallinen kaikille, myös brittiväestölle itselleen.

Shaxsonin viesti on, että veroparatiisijärjestelmä on ollut elimellinen osa maailmantaloutta jo vuosikymmeniä – ja on yhä. Se on vain ollut liki näkymätön. Aihe ei ole edes noussut yritysvastuukeskustelun piiriin. Jotta tähän ”offshore-järjestelmään” voitaisiin puuttua, ehdottaakin Shaxson ensiaskeleeksi tietoisuuden lisäämistä.

Mikähän olisi hänen viestinsä Yhdysvalloissa ääntä pitävälle Occupy Wall Street -protestiliikkeelle?

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: bisnes, Into, politiikka, Shaxson Nicholas, talous, tietokirjat, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *