Neil Strauss: Pelimies

Neil Strauss, PelimiesNeil Straussin Pelimies kertoo urallaan menestyvästä, mutta naisten hyljeksimästä ja epävarmasta toimittajasta, joka päätyy etsimään vastakkaisen sukupuolen suosiota soluttautumalla ”pokaajien” keskusteluryhmään netissä. Pokaajat ovat yleensä hieman nörttimäisiä ja epävarmoja nuoria miehiä, jotka haluavat löytää itsestään saalistajan, jota naiset eivät voi vastustaa. Neil uppoutuu pokaajien hämärään maailmaan, löytää mentorikseen konkari Mysteryn ja lähtee panemaan teoriaa käytäntöön baareissa. Kahden vuoden kuluttua, Mysteryn opit ja harjoitukset läpäistyään Straussista on tullut Style – sulava gigolo, joka keskustelee houkuttelevasti, ajattelee salamannopeasti, ja pystyy murtamaan jokaisen naisen vastustuksen. Strauss väittää kirjan olevan muistelma ja omaelämäkerta, alusta loppuun totta.

Straussin alias Stylen tarinan lisäksi kirja ryöpyttää silmien eteen lukuisia naisen kaatamiseen kehitettyjä teorioita kuten negaus, ankkurointi ja synestesia. Teorian yhteydessä mainitaan kehittäjä, eli sen ensimmäistä kertaa käyttöön ottanut ja sanoiksi pukenut pokaajayhteisön jäsen. Yleisesti teoriat tähtäävät ihmisten käyttäytymisen ymmärtämiseen pokauspäämäärän nimessä – tavoitteena on siis löytää oikeat narut, joista vetää – sekä täydellisen itsevarmuuden illuusion välittämiseen. Style opastaa esimerkiksi miten heitetään vastaansanomaton avausrepliikki, miten rakennetaan myönteisten vastausten sarja ja miten napataan naisen puhelinnumero – joka ikinen kerta.

Alussa Style haltioituu menestyksestään, joka tulee hänelle itselleen mitä suurimpana yllätyksenä. Style oppii hallitsemaan tuhansia kikkoja, ja perehtyy niihin tieteellisellä perusteellisuudella. Alkuhuuman jälkeen pokaus alkaa kuitenkin tuntua tyhjältä. Todellinen maailma: työ, harrastukset, ystävät ja ihmissuhteet tuntuvat menettävän merkityksensä. Style tajuaa ympäristönsä esimerkeistä, että edessä on kyynistyminen tunteettomaksi, naisia ja kanssaihmisiä halveksivaksi robotiksi, jonka elämä keskittyy pelkästään pokauksen ympärille. Toiset masentuvat, toiset etsivät ratkaisua uskonnosta. Style rakastuu, ja huomaa viimein, että pokausteoriat eivät muuta sitä tosiasiaa, että ihmissuhteessa on ”materiaalin”, repliikkien ja viettelytekniikoiden loputtua vastakkain kaksi todellista ihmistä. Style siis palaa kahden vuoden hillittömältä tutkimusmatkaltaan ihmissuhteiden arkeen, ja kiteyttää työsä tuloksen näin: ”Ratkaisu on siinä, kun muistaa että paras tapa iskeä naisia on tajuta se, että elämässä on parempaakin tekemistä kuin naisten iskeminen. Jotkut kundit luopuvat kaikesta – koulusta, työstä, jopa tyttöystävistä – oppiakseen pelin. Mutta juuri ne asiat tekevät ihmisestä kokonaisen ja vastakkaisen sukupuolen silmissä viehättävän. Pankaa siis elämä tasapainoon. Jos teet itsestäsi jotain, naiset tulevat luoksesi, ja täällä oppimasi keinot auttavat sinua selviämään heidän kanssaan. ”

Kirja on ollut Amerikan mantereella huikea bestseller. Samaa sukseeta voi ennustaa myös Suomessa – ovathan sinkkuilmiö ja deittailukulttuuri nousseet viime vuosina uusiin ulottuvuuksiin. Suhteet ja ennen kaikkea niiden puute ja vaikeus puhuttavat eri ikäisiä ihmisiä, miehiä ja naisia. Naisena kirja toki aiheutti melkoisesti ristiriitaisia tunteita. Onko meitä siskoja todella näin helppo manipuloida? Putoaisinko itse näihin ansoihin? Toisaalta luin kirjaa vino hymy suupielessä – tätä peliä on pelattu aina, enemmän tai vähemmän tietoisesti ja eri mittakaavassa. Monia keinoja käytetään myös baariympyröiden ulkopuolella, sillä itsevarmuus, toisen hämmentäminen ja taitava suostuttelu toimivat usein. Myönsipä sen tai ei!

Neil Strauss on ammatiltaan journalisti, joka kirjoittaa mm. New York Timesiin ja Rolling Stoneen. Toimittajantyönsä lisäksi hän on julkaissut kirjoja mm. yhdessä Marilyn Mansonin, Mötley Cruen ja pornotähti Jenna Jamesonin kanssa.

Ellit

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Neil Strauss, Pelimies

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *