Mysteerikirja

Miltä tuntuisi saada lahjaksi kirja, jonka kannet on päällystetty paperilla ja joutuisit lukemaan sen tietämättä kirjailijan ja kirjan nimeä? Häiritsevältä? Ärsyttävältä? Kiehtovalta? Hämmentävältä? Minä olen antanut sellaisen lahjan ja siihen oli hyvä syy.

Kun puhutaan elokuvista, televisio-ohjelmista, musiikista, kirjoista tai vaikkapa teatteriesityksistä, meillä on niistä usein vahvoja ennakkokäsityksiä ennen kuin olemme niihin edes itse tutustuneet. Ne voivat olla negatiivisia tai positiivisia, mutta mielikuvia kuitenkin ja ne värittävät kokemustamme etukäteen, halusimme tai emme.

Ohjaajan nimi, esittelyteksti, esityskanava, kirjailijan kuva, näyttelijäsuosikki/-inhokki, kirjan kansi, kustantamo, kritiikki jne. Kaikki nämä kuljettavat aivojamme jo johonkin suuntaan, sillä sellaisia me ihmiset yksinkertaisesti olemme.

Olin yli kymmenen vuotta sitten eräällä kurssilla, jonka vetäjä sanoi että haluaisi saada kaikki ihmiset lukemaan yhden tietyn kirjan, mutta se ei ole mahdollista koska kirjalla on niin typerä nimi. Hirveä nimi saa ihmiset nauramaan ja hymähtelemään epäuskoisina ja vetäjän mielestä nimi tekee hallaa oikeasti oivaltavalle ja uraauurtavalle teokselle, josta olisi hyötyä ihan kaikille.

Tästäpä sain joululahjaidean. Ostin kirjan, päällystin sen joululahjapaperilla kuin koulukirjan konsanaan ja pidin huolta että kaikki sellaiset sivut, joilla kirjan ja kirjailijan nimet olivat, katosivat paperin sisään. Lahjan saaja oli hieman ihmeissään, mutta suurena kirjojen ystävänä hän ahmi sen muutamassa päivässä ja repi vasta sitten paperit pois.

Aika houkuttelevaa vai mitä? Lukiessa siinä ollaan varmasti sen tunteen äärellä, kun lapsena kirjaston kirjojen loputtua äkillisesti viikonloppuna ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kävellä vanhempieni kirjahyllylle ja tarttua johonkin teokseen, jossa oli ehkä vain yksiväristen kansien selkämyksessä tuntematon nimi – ei kuvaa, eikä edes takakansitekstiä. Ja kun jo muutaman lauseen jälkeen tarina imaisi mukaansa niin, ettei malttanut edes nukahtaa… Se on ihana tunne!

Tässä ote lahjaksi antamastani mysteerikirjasta:

1. Tuntekaa aitoa kiinnostusta toisiin ihmisiin.
2. Hymyilkää.
3. Muistakaa, että ihmisen nimi on hänelle hänen kielensä suloisin ja tärkein äänne.
4. Olkaa hyvä kuuntelija. Rohkaiskaa toisia puhumaan itsestään.
5. Puhukaa siitä, mikä kiinnostaa toista.
6. Saattakaa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi – ja tehkää se vilpittömästi.

Mikä kirja on kyseessä?

Lisää jouluisia kirjamysteerejä täällä.

Comments

Teksti:Jenni Pääskysaari
Avainsanat: joululahja, lahjaidea, mysteeri

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *