Mitä tiedämme venäläisestä kirjallisuudesta?

Eilen julkaistiin sekä TIETO-FINLANDIAA tavoittelevat kirjat että sangen tervetullut tuore tietoteos: Kirsti Ekosen ja Sanna Turoman toimittama Venäläisen kirjallisuuden historia (Gaudeamus). Teos on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys venäläisen kirjallisuuden historiasta. Piipahdin pikaisesti julkkareissa Aleksanterin teatterissa ja ennätin vaihtaa muutaman sanan teosta kommentoineen kirjailija Rosa Liksomin kanssa.

 

Kirjailija ja kuvataiteilija kehui teoksen olevan tärkeä ja sopivan erinomaisesti nykylukijalle.

– Se on todella mielenkiintoisesti kirjoitettu. Tuoreita näkökulmia, eikä nyyhkytystä vaan reipasta meininkiä, Liksom sanoi. Hän tuntee Venäjää ja on saanut maan kirjailijoilta vaikutteita myös omaan kerrontaansa.
Venäläisen kirjallisuuden historia tarjoaa suomalaiselle lukijalle mahdollisuuden osallistua uusimpaan keskusteluun ja ymmärtää, miten kirjallisuus ja sen historia ovat olleet ja ovat edelleen osa yhteiskunnallista muutosta, toteavat kirjan toimittajat esipuheessaan.

Teos on kuuden kirjoittajan näkemyksen synteesi. Siitä löytyvät perustiedot tärkeimmistä venäläisistä kirjailijoista ja klassikkoteoksista, tyylikausista sekä kirjallisuuden lajien kehityksestä. Esimerkiksi Perestroikan aika on Liksomin mielestä hieno kokonaisuus.

– Se oli nimenomaan euforiaa!

Sotien jälkeen vuosittain suomennettiin kymmenittäin venäläisiä teoksia. Ajan hengestä riippumatta kaipuu lukijoiden keskuudessa oli suuri. Nykymeno on Liksomin mukaan toista: venäläinen kirjallisuus kukoistaa, mutta sitä käännösmäärät ovat liki olemattomat.

Teos loppuu lyhyeen pohdintaan siitä, mikä minua kiinnostaa juuri nyt eniten: mitä naapurimaassa tapahtuu tänä päivänä. Kuinka hyvin kirja on säilyttänyt suosionsa uusien viihdemuotojen paineessa? Viro kirjamessujen teemamaana sai kustantajat kääntämään runsaan valikoiman virolaisia kirjoja. Toivon samaa venäläisille – etenkin nyt kun historia ja kirjallisuus ovat uudelleen puntaroitavana.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Gaudeamus, historia, julkkarit, kulttuuri, lukeminen, taide, tapahtumat, tietokirjat, Venäjä

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *