Mikko Rimmisen Nenäpäivä voitti Finlandia-palkinnon 2010

Kuva: Teos/Heini LehväslaihoMikko Rimmisen Nenäpäivä voitti vuoden 2010 Finlandia-palkinnon. Muut ehdokkaat olivat Joel Haahtelan Katoamispiste, Markus Nummen Karkkipäivä Riikka Pulkkisen Totta, Alexandra Salmelan 27 Eli kuolema tekee taiteilijan ja Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä. Voittajan valitsi kulttuuritoimittaja Minna Ojanniemi.

Valitsijan perustelut

”Nenäpäivä on romaani imusta toisten luo. Kertomus siitä, millaiseen hätäratkaisujen sumaan ihminen voi päätyä, jotta saisi kypsällä iällä uuden ystävän. Nenäpäivä on hellästi kantaaottava romaani. –

Rimmisen kieli on ainutlaatuisen pursuavaa. Irma on luovaan luokkaan kuuluvan kirjailijan keino päästä itse kuokkimaan tavallisten ihmisten erilaisiiin keittiöihin. Rimminen poksauttelee päähenkilönsä mieleen uusiosanoja ja ajatuksia sademetsää siivoavista pikkulinnuista eli töpöliputtajista moottoritien nopeuksilla. Muodostuu ajatusruuhkia. Ei ihme että Irma ylikuumenee ja nenä kolhiintuu. Hän on hitaampi eläjä. Irma ei uskalla käyttää poikansa autossaankaan nelosvaihdetta. Kolmonen ei toimi. Joten Nenäpäivä sisältää kirjallisuushistorian hitaimman ja äänekkäimmän takaa-ajon, jossa Irma ajaa poliisit rinnallaan Keravalta Helsinkiin kakkosvaihteella.

Nenäpäivän huumori haastaa perusnegatiivisuuden ja kääntää mustan valoisaksi. Keski-ikäinen täti-ihminenkin taipuu hyväksymään, että nykynuoriso voi olla hyvätapaista. Valitsen Irman, joka toivoo, että oltaisiin vaan yhdessä ja mukavia toisillemme. Nenäpäivän lukemisen jälkeen, se tuntui oudosti mahdolliselta.”

Nenäpäivä kertoo yksinäisestä Irmasta

Mikko Rimmisen kolmas romaani Nenäpäivä kertoo Hakaniemessä yksin asuvasta, ihmisrakkaasta Irmasta. Paljon emme tiedä, mutta jollain tavalla Irman elämä on liikahtanut sijoiltaan. Lähimmäisen kaipuussaan hän ajautuu soittelemaan ovikelloja sekä omassa naapurustossaan että Keravalla, jonne hän sattumalta päätyy. Peitetarinaksi Irma keksii olevansa Taloustutkimuksen kyselytutkija. Ikävä kyllä kysymykset ovat jokseenkin hämäriä, tutkimusmenetelmät outoja ja selitykset hatarahkoja.

Rimminen on kirjoittanut uskomattoman hellän, jysäyttävän surumielisen ja tolkuttoman hauskan kertomuksen ihmisrakkaudesta. Ihminen on lämpöhakuinen ohjus. Niin on Irmakin. Hän tarttuu toimeen, toimi vain on väärä. Rimmisellä on nerollinen kyky saada lukija rakastamaan maailmaa kaikkinensa.

Nenäpäivä ilmestyi lokakuussa ja sai heti loistavan vastaanoton: ”Mikko Rimmisen kolmas romaani on suurenmoinen yksinäisen naisen selviytymistarina. (-) Rimmisen proosan tunnusmerkki on jäljittelemätön tyyli ja sen karnevalisoivaa hauskaa kasaavat kohtaukset”, kirjoittaa kriitikko Mervi Kantokorpi (HS 2.10.).

Mikko Rimminen (s. 8.4.1975) on helsinkiläinen kirjailija. Ennen menestysromaanejaan, Pussikaljaromaani (Teos 2004) ja Pölkky (Teos 2007), Rimminen on julkaissut kaksi runokokoelmaa sekä kirjan Hämärä luonto (Tammi 2001) yhdessä Kyösti Salokorven kanssa. Rimmisen esikoisromaani Pussikaljaromaani oli ilmestyessään valtaisa arvostelu- ja myyntimenestys, se sai Kalevi Jäntti -palkinnon ja oli Nenäpäivän tapaan Finlandia-palkintoehdokkaana. Pussikaljaromaani on käännetty saksaksi, ruotsiksi, hollanniksi, venäjäksi ja latviaksi. Kirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2011.

Osta Nenäpäivä Suuresta Kuusta

 

Comments

Teksti:Emmi Jäkkö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *